Asia găzduieşte primii cinci importatori de arme din lume

. (Indranil Mukherjee / AFP / Getty Images)
Aron Lamm
20.03.2012

Cei mai mari cinci importatori de arme din lume din ultima jumătate de deceniu, sunt din Asia, reflectând o varietate de tensiuni în regiune, conform datelor publicate recent de Stockholm Internaţional Peace Research Institute (SIPRI).

Raportul publicat luni arată că India este în prezent cel mai mare importator mondial de arme convenţionale majore, cuprinzând aproximativ 10 la sută din totalul mondial al importurilor de arme. Vecinul său Pakistanul, cu care are o relaţie extrem de dificilă, ocupă locul 3.

China, care a fost cel mai mare importator de arme între 2002 şi 2006, ocupă acum locul 4, aspect care se explică în mare parte prin faptul că importă mai puţin, dar exportă mai mult, fiind reprezentantul unei tendinţe de creştere.

"Importatorii majori din Asia caută să îşi dezvolte propriile industrii de armament şi să îşi reducă dependenţa de sursele externe de aprovizionare", a afirmat Pieter Wezeman, cercetător senior în cadrul Programului de transferuri de arme al SIPRI, într-o declaraţie.

China este în prezent cel de-al şaselea exportator ca mărime din lume, crescând exporturile sale cu 95 de procente în ultimii 10 de ani.

"Acesta este în mare măsură un rezultat al importului de arme chineze de către Pakistan", a declarat Paul Holtom, director al Programului transferuri de arme al SIPRI, într-un comunicat de presă.

Coreea de Sud, care este încă în război din punct de vedere tehnic cu vecinul ei imprevizibil şi beligerant Coreea de Nord, este cel de-al doilea importator de arme din lume. Tensiunea militară din interiorul şi din jurul Peninsulei Coreene a oscilat mai mult sau mai puţin cu schimbările bruşte de dispoziţie ale Phenianului. Luna trecută relaţiile păreau pline de speranţă, din moment ce Coreea de Nord a fost de acord cu un moratoriu privind programul său nuclear şi testarea de rachete, dar deja şi-a încălcat promisiunea, anunţând vineri că va lansa o rachetă cu rază lungă de acţiune.

Alte tensiuni din regiune au, de asemenea, impact asupra comerţului cu arme, în special în ceea ce priveşte problemele de la frontiera maritimă din Marea Chinei de Sud, subliniază SIPRI.

Importatorul numărul 4, China, a provocat aproape fiecare naţiune din Marea Chinei de Sud prin creanţe de suveranitate. Singapore, aliatul apropiat al Chinei, ocupă locul al cincilea mondial în importul de arme.

În general, Asia de Sud ca regiune, a crescut importurile de arme cu 185 la sută în ultimii 10 ani, cifrele din multe ţări atingând valori exorbitante: Vietnam (cu 80 la sută), Indonezia (cu 144 la sută) şi Malaezia (cu aproape 300 la sută).

Cifrele SIPRI se bazează pe un sistem propriu dezvoltat, destinat să reprezinte transferul de resurse militare şi bazat pe costurile de producţie cunoscute şi datele despre livrările efective. Ei au creat o unitate numită valoarea indicatorului de tendinţă (TIV) pentru a compara transferul de arme convenţionale majore. TIV ia în considerare printre altele raza de acţiune, dimensiunile, sistemele de livrare, complexitatea şi vârsta armelor.

În total, transferul internaţional de arme convenţionale majore a crescut cu 24 la sută faţă de ultimii cinci ani.

Printre alte majorări semnificative ale importurilor de arme din ultimul deceniu, multe s-au constatat în Africa, importurile crescând cu 110 la sută pe întregul continent.

Doar Marocul a crescut importurile cu 443 la sută în această perioadă, multe fiind achiziţii din ultimul an. Alţi importatori mari sunt Algeria, rivalul regional al Marocului, şi ţări sub-sahariene din Africa, precum Uganda şi Kenya.

Printre naţiunile exportatoare, Statele Unite ale Americii (clientul principal: Coreea de Sud) şi Rusia (clientul principal: India) sunt încă cei mai mari exportatori, însumând 30, respectiv 24 la sută din piaţă. Acestea sunt urmate de Germania, Franţa şi Marea Britanie.

Raportul nu a putut găsi un impact major asupra comerţului cu arme datorită mişcării intitulate primăvara arabă. Rusia, care a fost principalul furnizor de arme pentru Siria în ultimii 10 ani, oferindu-i 78 la sută din armele sale, a contribuit la creşterea masivă de 580 la sută a importurilor, iar comerţul este în curs de desfăşurare.

Statele Unite ale Americii sunt şi au fost un important furnizor de arme pentru Egipt. Mark Bromley, cercetător senior în cadrul SIPRI a remarcat că, în ciuda dezbaterii publice şi parlamentare din mai multe state furnizoare, impactul asupra politicilor actuale a fost limitat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor