Artişti din Zodia Helis

Cetatea de la Piscul Crăsanilor judeţul Ialomiţa
Cetatea de la Piscul Crăsanilor judeţul Ialomiţa (Epoch Times România)

Marţi, 15 Ianuarie, pe seară, la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti (MIMB), a avut loc un încântător eveniment cultural, susţinut de pictori şi poeţi ialomiţeni, grupaţi în jurul revistei de cultură ”Helis”, care , condusă de scriitorul Gheorghe Dobre, apare de aproape zece ani în inima Bărăganului, mai precis la Slobozia. Aceşti talentaţi artişti spun că hălăduiesc în Zodia Helis, zodie singulară a câmpiei eterne.

Helis este şi numele cetăţii getice a celebrului rege Dromihete, ale cărei ruine impunătoare străjuiesc actualul Pisc al Crăsanilor, pe dreapta Ialomiţei. Să nu uităm, de la autorii antici cetire, că această apă, pe vechiul ei nume Naparis, era însuşi râul sacru al geţilor, cu izvoarele în muntele Kogaion, de asemenea sacru.

Desigur, toponimul Helis este înrudit, în arealul lingvistic ”indo-european”, cu Helios, care, la vechii elini, era zeul Soarelui. Şi unde luminează mai tare Soarele decât în Bărăgan?

Prielnică este lumina măreţului astru pentru întinsa câmpie şi pentru artiştii născuţi şi trăitori în ea. Plini de lumină în priviri au venit aceşti crainici ai artei ialomiţene la Palatul Suţu, la Bucureşti adică. Toţi se bucură de notorietate în lumea culturală, aşa că publicul, poftit să vadă şi să asculte, a fost numeros.

Mai întâi a avut loc vernisajul expoziţiei cu titlul ”Câmpiile Verticale”, pusă la cale de Valeriu Stoica, acompaniat de Melania Florescu, Manuela Petre şi Ana-Maria Vasilescu. Aceşti artişti plastici au fost prezentaţi, în cuvinte frumoase şi meritate, de prof. univ. dr. Doina Işfănoni.

Lucrările expuse acum la MIMB evocă, în mare parte, câmpia, care, pentru cei obişnuiţi cu ea, este nu doar orizontală, ci şi verticală, cu nevăzute fire ce leagă semănăturile direct de Cer. Şi dacă, până acum, Bărăganul nu dăduse ţării niciun pictor de anvergură, iată că a venit vremea artei înalte şi pentru acest tărâm, cu atâtea miraculoase culori şi rarisime nuanţe.

A fost apoi rândul poeţilor să-şi rostească poeziile, şi ele închinate aceleiaşi mari câmpii, rodnică şi în lumină şi în pâine. I-a prezentat istoricul şi scriitorul Marian Ştefan, şi el vieţuind tot în Zodia Helis.

Aşadar, poeţii Bărăganului, ascultaţi cu evlavie de publicul din Palatul Suţu, sunt: Florentina Loredana Dalian, Gheorghe Dobre, Nicolae Teoharie, Florin Ciocea, Dan Elias şi Costel Bunoaica. În fine, revista ”Helis”, de înaltă ţinută artistică şi intelectuală, este nu doar gazda ialomiţenilor, ci şi a altor oameni de cultură importanţi, români şi chiar străini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură