Armata ungară va putea folosi gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene împotriva refugiaţilor

Ciocniri între refugiaţi şi poliţia de frontieră ungară.
Ciocniri între refugiaţi şi poliţia de frontieră ungară. (Captură Foto)

Luni, Parlamentul ungar a autorizat armata să folosească gloanţe de cauciuc, dispozitive pirotehnice (grenade de tip flashbang), arme cu plasă şi gaze lacrimogene împotriva refugiaţilor.

Oficialii ţării au declarat că utilizarea acestor arme neletale va ajuta armata ungară să facă faţă crizei refugiaţilor, conform Euronews.

În condiţiile în care Ungaria se grăbeşte să finalizeze un gard de sârmă la graniţa sa cu Croaţia, premierul ungar Viktor Orban a declarat că poliţia are nevoie de ajutorul armatei pentru a securiza graniţele ţării cu Serbia şi Croaţia.

“Imigranţii nu numai că ne bat la uşi, dar le şi dărâmă. Nu doar câteva sute, nu doar câteva mii, ci sute de mii, sau chiar milioane iau cu asalt graniţele Ungariei şi ale Uniunii Europene”, a declarat Orban înainte ca legiuitorii să voteze noile măsuri controversate. “Nu putem vedea unde se va ajunge. Sunt mulţi [refugiaţi] care continuă să sosească, milioane îşi încep călătoria [către Uniunea Europeană].”

Amnesty Internaţional a susţinut într-o declaraţie că “Ungaria încalcă drepturile refugiaţilor prin blocarea accesului lor la o procedură corectă pentru acordarea de azil pe teritoriul său”. Grupul a mai insistat că Ungaria trebuie să anuleze noile legi care transformă într-o infracţiune intrarea ilegală a refugiaţilor şi imigranţilor pe teritoriul său.

În acelaşi timp, în încercare de a bloca fluxul de imigranţi, Croaţia, membru UE, a împiedicat camioanele care sosesc dinspre ţara vecină Serbia să pătrundă pe teritoriul său.

Dar refugiaţilor aflaţi deja în Croaţia, care nu face parte din zona Schengen, li se permite să părăsească ţara în număr mare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.