Armata, pusă pe cheltuieli. Parlamentului i se cere să aprobe programe de 9,3 miliarde de euro

Ministrul Apărării vrea să cumpere armament şi echipamente de peste 9 miliarde de euro în următorii 10 ani. Pe ce se vor duce banii? Pe lângă corvetele a căror achiziţie o demaraseră tehnocraţii, pentru ca PSD s-o boicoteze după ce a ajuns la putere, se doresc şi rachete pentru apărare, se vor moderniza blindate etc.
Armata Română
Armata Română (mapn.ro)

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a cerut oficial Parlamentului aprobarea unui memorandum privind demararea achiziţiilor într-o serie de programe de înzestrare cu armamente şi echipamente, relatează Hotnews.ro. Costul total al programelor ce ar urma să se deruleze în următorii ani se ridică la peste 9 miliarde de euro.

În memorandumul deja adoptat în Guvern, însă nefăcut public, este stipulată reînceperea programului de corvetă funcţională, achiziţia a doar 94 de transportoare blindate (dintr-un total de 657, câte are nevoie Armata), sisteme de rachete antinavă, modernizarea blindatelor de luptă MLI-84M "Jderul".

Un element de noutate, cel puţin în dezbaterea publică recentă, este demararea achiziţiei unui sistem de rachete pentru apărarea anti-aeriană şi sisteme de arme anti-aeriene pe rază scurtă, cu o valoare totală estimată la peste 6 miliarde de euro, arată sursa citată. MApN îşi propune să achiziţioneze 6 sisteme de rachete cu bătaie mare, 4 pentru forţele Aeriene şi 2 pentru Forţele terestre. Costul programului se ridică la 4 miliarde de euro.

Programele de înzestrare cu tehnică militară ar urma să fie iniţiate începând cu anul 2017 şi fac obiectul obţinerii aprobării prealabile a Parlamentului, se arată într-un document neclasificat transmis de Ministerul Apărării către Parlament şi intrat în posesia hotnews.ro.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne