Beijingul avertizează că trupele chineze pot ajunge în Hong Kong în 10 minute

Trupe speciale ale Beijingului la antrenament
Trupe speciale ale Beijingului la antrenament (STR/AFP/Getty Images)

Armata chineză a postat pe reţelele sociale un mesaj care conţinea un avertisment că soldaţii comunişti se află la Centrul Sportiv din Shenzhen şi pot ajunge în Hong Kong în 10 minute.

Avertismentul a fost considerat, în mare parte, o ameninţare la adresa manifestanţilor din Hong Kong, care au desfăşurat proteste la scară mare în oraş începând cu luna iunie împotriva unui proiect de lege ce ar permite Hong Kong-ului să extrădeze suspecţi în China continentală pentru a fi judecaţi în tribunale controlate de Partidul Comunist Chinez. De atunci, lidera oraşului, Carrie Lam, a suspendat (dar nu a retras definitiv) proiectul de lege, însă protestele s-au transformat într-o mişcare mai amplă care cere o democraţie mai mare pentru Hong Kong.

Comandamentul pentru Regiunea de Est, una dintre cele cinci diviziuni regionale ale armatei chineze, cunoscută oficial sub numele de Armata de Eliberare a Poporului (AEP), a postat miercuri următorul mesaj pe contul său oficial de wechat: “Centrul Sportiv din Shenzhen se află la 56 km depărtare de Aeroportul din Hong Kong. Soldaţilor le trebuie doar 10 minute pentru a ajunge la [graniţa] cu Hong Kong-ul". Manifestanţii au desfăşurat în urmă cu câteva zile o serie de proteste la aeroport, cu scopul de a informa călătorii străini despsre cererile lor, respectiv retragerea proiectului de lege privind expulzarea, demisia lui Carrie Lam sau investigarea independentă a violenţei excesive a poliţiei oraşului.

Imagini de satelit colectate în 12 august de Maxar, o companie hi-tech din domeniul spaţial, par să confirme faptul că aproximativ 500 de vehicule blindate ale forţei paramilitare chineze se află în interiorul şi în afara stadionului de fotbal al Centrului Sportiv din Shenzhen.

Mesajul de pe wechat a subliniat capabilitatea autorităţilor comuniste chineze de a trimite trupe în Hong Kong în cazul unei crize.

"Potrivit articolului 18 al Legii fundamentale a Hong Kong-ului [Constituţia oraşului], în cazul în care guvernul din Hong Kong nu poate controla tulburările care ameninţă unitatea naţională sau securitatea naţională, Congresul Naţional al Poporului are dreptul să declare că Hong Kong se află în stare de urgenţă. Apoi, Beijingul poate emite un ordin pentru implementarea legilor naţionale relevante în Hong Kong", a avertizat armata chineză.

După ce Hong Kong-ul a revenit conducerii chineze în 1997, oraşului i s-a garantat un grad ridicat de autonomie, cu sistemul administrativ, cel legislative şi cel judiciar separate de cele din China continentală. Dar guvernul din Hong Kong poate cere autorităţilor chineze să intervină pentru a menţine "ordinea publică", potrivit legii fundamentale.

Oficiali din Beijing şi mass media chineză de stat au declarat recent că protestele din Hong Kong sunt o formă de terorism. De asemenea, mass media de stat a publicat recent imagini cu vehicule blindate, aparţinând forţelor paramilitare, în timp ce defilau prin oraşul Shenzhen în cadrul unui exerciţiu la scară mare.

Armata chineză a încheiat mesajul cu o propoziţie bizară. Potrivit calendarului lunar, 8 august marchează începutul toamnei, iar lăcustele mor toamna din cauza schimbărilor sezoniere şi a lipsei sursei de hrană, a explicat mesajul, care a fost însoţit de fotografia unei lăcuste marcate cu caracterele chineze pentru “Hong Kong-onezi nocivi", sugerând că manifestanţii din fosta colonie britanică vor dispărea precum lăcustele, în curând.

Mesajul a fost şters la câteva ore după postare, însă multe conturi de social media pro-Beijing l-au repostat înainte să fie şters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe