Hong Kong: Poliţia foloseşte din nou gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor

Manifestanţi pro-democraţie atacaţi cu gaze lacrimogene de către poliţie în timpul unui protest în districtul Sham Shui Po din Hong Kong, 11 august 2019
Manifestanţi pro-democraţie atacaţi cu gaze lacrimogene de către poliţie în timpul unui protest în districtul Sham Shui Po din Hong Kong, 11 august 2019 (Anthony Wallace/AFP/Getty Images)

Poliţia din Hong Kong a folosit gaze lacrimogene şi bastoane împotriva a mii de manifestanţi, duminică, care au protestat în cel de-al zecelea weekend consecutiv în fosta colonie britanică, potrivit Deutsche Welle.

Protestele de duminică au avut loc după o noapte de mitinguri de tipul „loveşti şi fugi” şi după ce şeful Executivului oraşului, Carrie Lam, a declarat că nu va onora cererile manifestanţilor, printre care este şi demisia ei.

Mii de manifestanţi s-au întâlnit în Parcul Victoria în pofida interdicţiei anunţate de poliţie cu privire la eveniment.

De asemenea, poliţia nu a aprobat organizarea unui al doilea protest în districtul Sham Shui Po din Hong Kong.

Activişti pro-democraţie, care protestează deja de trei luni, au sfidat autorităţile în ambele locuri şi au organizat acţiuni şi în alte zone ale oraşului.

Bannerele afişate în Parcul Victoria conţineau mesaje precum „Daţi-ne Hong Kong-ul înapoi” sau „Retrageţi legea malefică”, făcând referire la un proiect de lege privind extrădarea suspecţilor în China continentală pentru a fi judecaţi în tribunale controlate de Partidul Comunist Chinez. Proiectul, care este sursa izbucnirii noului val de proteste, a fost de atunci suspendat, însă nu a fost anulat.

Poliţia a susţinut că unii manifestanţi au aruncat cu cărămizi asupra ofiţerilor şi au ignorat avertismentele de a pleca înainte să fie folosite gaze lacrimogene în districtul Sham Shui Po, precizând că marşul nu a fost autorizat.

De asemenea, gaze lacrimogene au fost folosite în centrul Hong Kong-ului, de ambele părţi ale parcului Victoria, şi zonele Tsim Sha Tsui şi în Wan Chai.

În Sham Shui Po, manifestanţii au folosit garduri de metal pentru a construi baricade improvizate şi pentru a bloca o cale de acces în apropierea secţiei de poliţie locale, aplicând lasere asupra clădirii.

Pe măsură ce situaţia din Hong Kong continuă să se înrăutăţească, Beijingul a avertizat că manifestanţii vor fi pedepsiţi în curând pentru “acţiuni criminale” şi nu au exclus intervenţia forţelor militare comuniste chineze pentru a suprima demonstraţiile anti-guvernamentale, a notat publicaţia The Telegraph.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Biroului pentru probleme legate de Hong Kong şi Macao, controlat de Beijing, demonstraţiile manifestanţilor provoacă “alunecarea Hong Kong-ului într-un abis periculos”, adăugând că, “pedepsirea lor este doar o chestiune de timp”, a notat site-ul de ştiri Zero Hedge.

Guvernul chinez nu va permite niciodată acţiuni care provoacă unitatea, suveranitatea sau securitatea naţională, a precizat Yang Guang, amintindu-le locuitorilor oraşului că Armata de Eliberare a Poporului are o “forţă puternică şi de încredere care apără fiecare centimetru al teritoriului său”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe