Arhipelagul Filipine se pregăteşte pentru taifunul Hagupit

Taifunul Hagupit care se îndreaptă spre Filipine. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.12.2014

Armata se află în stare de alertă ridicată şi mii de familii au fost evacuate în ultimele zile pe măsură ce taifunul Hagupit îşi menţine cursul şi se îndreaptă spre zonele de coastă ale Filipinelor care au fost devastate anul trecut de Taifunul Haiyan.

Vineri, la ora 11 a.m. ora locală (10 p.m. joi ET), taifunul Hagupit se află la aproximativ 1.000 km est sud-est de Manila. Se deplasa spre vest nord-vest cu o viteză de aproximativ 8 mile pe oră, generând vânturi cu o viteză maximă de 233 km pe oră şi valuri de aproximativ 14 metri înălţime.

Sistemul ONU de Alertă pentru Dezastre Globale a declarat că aproape 32 de milioane de oameni – o treime din populaţia ţării – vor fi probabil afectaţi, într-o manieră sau alta, de vânturile puternice atunci când furtuna va sosi în părţile centrale ale Filipinelor, în cursul zilei de sâmbătă.

Hagupit, cunoscut pe plan local ca Ruby, a fost redus de la gradul de super-taifun şi este aşteptat să slăbească uşor, dar rămâne totuşi o furtună de Categoria a 5-a cu vânturi periculoase, inundaţii şi ploi intense.

“Această furtună nu va fi la fel de puternică precum Haiyan dar este foarte probabil că va afecta unele dintre aceleaşi zone ce au fost lovite anul trecut”, a declarat Ari Sarsalari, meteorolog la Weather Channel. Haiyan a ucis peste 7.000 de oameni în Filipine în noiembrie 2013 şi a lăsat peste 4 milioane de oameni fără locuinţe.

“Aceasta este cu siguranţă acel tip de situaţie care se poate înrăutăţi foarte tare”, a adăugat Sarsalari.

Unele agenţii meteo au sugerat anterior că Hagupit ar putea lua o traiectorie mai spre nord, evitând ţara. Dar vineri pe la ora 5 a.m. (4 p.m. joi ET), birourile naţionale pentru vreme din Filipine şi Japonia şi Centrul Marinei americane pentru Avertizarea Taifunurilor au declarat că s-a clarificat cursul taifunului şi au constatat, că cel mai probabil acesta va lovi Filipine.

Se aşteaptă ca deplasarea lentă a taifunului Hagupit să cauzeze probleme semnificative. Biroul filipinez pentru vreme a declarat că probabil abia miercuri furtuna ar părăsi complet insulele, provocând alunecări de teren şi inundaţii puternice.

Cel puţin 15.751 de familii din oraşul Tacloban, provincia Leyte – unde au fost ucişi 3.000 de oameni anul trecut de către Haiyan – au fost evacuate joi, au declarat oficialii locali.

De asemenea, armata se află în stare de alertă roşie şi şi-a plasat trupele şi echipamentele în cele mai vulnerabile locuri. Un reprezentant al armatei a declarat că intenţionează să se asigure că zonele înclinate spre dezastru sunt securizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor