Arestaţi, bătuţi: jurnaliştii străini din China se plâng de şicane

În China, anul trecut condiţiile de lucru ale jurnaliştilor străini s-au înrăutăţit şi mai mult.
Activiştii din Hong Kong demonstrează pentru libertatea presei în China.
Activiştii din Hong Kong demonstrează pentru libertatea presei în China. (Foto: ISAAC LAWRENCE/AFP/Getty Images – Epoch Times Germania)

Conform unei anchete efectuate de Clubul Corespondenţilor Străini din China, reporterii au fost şicanaţi, arestaţi şi bătuţi.

La sfârşitul lui ianuarie, în ancheta publicată de Clubul Corespondenţilor Străini din China, reporterii vorbesc despre şicane, bătăi şi arestări.

Aproape jumătate dintre reporterii intervievaţi se plâng de interferenţă din partea autorităţilor. Regimul din Beijing a respins acuzaţiile ca fiind “nebuloase”.

Reporterul BBC Matthew Goddard a povestit Clubului Corespondenţilor Străini din China că nişte "necunoscuţi" i-au distrus echipamentele de filmat, după ce a refuzat să le predea materiale video filmate. Goddard a fost şi luat la bătaie din cauza refuzului său.

Incidentul poate părea opera unor huligani, însă, având în vedere faptul că regimul comunist de la Beijing controlează cvasi-complet toate aspectele vieţii sociale, este extrem de probabil ca "întâmplarea" să nu fie decât un avertisment "subtil" pentru jurnalişti care îşi bagă nasul prea adânc în treburile murdare ale Partidului.

Există numeroase rapoarte în care guvernele, în special cele ale provinciilor, apelează la mafii locale sau grupuri criminale, pentru a disciplina populaţia nemulţumită de abuzurile guvernamentale.

Se pare ca represiunea a îmbrăcat forme destul de severe în special împotriva jurnaliştilor din nord-vestul Chinei, patria minorităţii musulmane uigure. „Am fost arestat de mai multe ori în Xinjiang, şi aşa este în fiecare oraş”, îl citează raportul pe jurnalistul unei organizaţii media din Statele Unite. „Am fost audiat [de poliţie, n.r.] timp de 11 ore şi nu mi s-a permis să dorm două nopţi”.

Din ancheta Clubului a rezultat că, pentru a obţine articole de presă pozitive despre guvern, autorităţile ameninţă sistematic agenţiile de presă cu refuzul de a reînnoi vizele jurnaliştilor. De asemenea, în mod frecvent, diplomaţii chinezi aflaţi la posturi în străinătate exercită presiuni dure asupra organizaţiilor de media din ţările de origine ale corespondenţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură