Arestarea unui presupus spion în Ucraina umbreşte relaţiile Londrei cu Moscova

Stanislav Iezhov citeşte documente într-o cabină de sticlă la începutul audierii sale într-un tribunal din Kiev, 22 decembrie 2017. Iezhov este acuzat ca este un spion rus.
Stanislav Iezhov citeşte documente într-o cabină de sticlă la începutul audierii sale într-un tribunal din Kiev, 22 decembrie 2017. Iezhov este acuzat ca este un spion rus. (Genia Savilov/AFP/Getty Images)

Arestarea unui presupus spion în Ucraina riscă să afecteze şi mai mult relaţiile dintre Marea Britanie şi Rusia. Stanislav Iezhov a lucrat ca traducător pentru premierul ucrainean Volodimir Groisman şi a participat la întâlniri cu lideri internaţionali, inclusiv cu premierul britanic.

„Acest oficial a avut acces la informaţii specifice din interiorul guvernului, era foarte respectat şi, în acelaşi timp, a lucrat responsabil, cu acurateţe şi creativ pentru serviciile de informaţii ruse”, a declarat generalul Olexi Petrov, directorul departamentului de contrainformaţii din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

Iezhov a apărut la BBC alături de Groisman în timpul unei vizite efectuate în luna iulie la Londra pentru o întâlnire cu premierul Theresa May.

Întrebat joi despre Iezhov, premierul britanic a afirmat că este conştientă de acuzaţiile aduse împotriva sa dar a adăugat că „este o problemă a autorităţilor ucrainene”.

Conform website-ului SBU, Iezhov a folosit un „echipament special” pentru a spiona.

SBU a afirmat într-o declaraţie că oficialul a fost recrutat de agenţii ruşi în timp ce a călătorit în străinătate.

Ucraina şi Rusia au fost cândva aliaţi şi serviciile lor de informaţii lucrau deseori îndeaproape, însă relaţiile dintre cele două state s-au deteriorat puternic după ce Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a decis să susţină luptătorii separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei într-un conflict izbucnit în aprilie 2014 şi care a provocat până în prezent peste 10.000 de morţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe