Kremlinul ar putea eticheta toate organizaţiile media străine drept “agenţi”

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Un proiect de ordin publicat de Ministerul Justiţiei sugerează că guvernul rus ar putea eticheta toate organizaţiile media care primesc fonduri străine ca fiind “agenţi străini”.

Documentul postat joi pe Internet stabileşte reglementări propuse pentru implementarea unei legi semnate de preşedintele Vladimir Putin în luna noiembrie, care împuterniceşte Ministerul Justiţiei să desemneze organizaţiile media străine drept agenţi.

În 5 decembrie, Ministerul Justiţiei din Rusia a etichetat Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL), Vocea Americii (VOA) şi şapte servicii de ştiri afiliate drept “agenţi străini”, dar nu a aplicat această măsură pentru celelalte organizaţii media străine.

Proiectul de ordin susţine că “o organizaţie media străină este considerată că desfăşoară funcţia unui agent străin” dacă primeşte bani sau proprietăţi din partea unor state sau organizaţii străine, a unor cetăţeni străini, sau din partea unor entităţi ruse care sunt finanţate din exteriorul ţării.

Limbajul folosit sugerează că, în cazul în care documentul este aprobat şi publicat, toate organizaţiile media străine din Rusia vor fi considerate agenţi străini.

Potrivit documentului, organizaţiile media vizate trebuie să se înregistreze ca agenţi străini sau vor fi înregistrate de către Departamentul Justiţiei şi că ar putea fi retrase de pe listă doar la cererea biroului Procurorului General.

“Răspuns similar”

Pe baza ordinului, organizaţiile media înregistrate ca agenţi străini vor fi obligate să îşi eticheteze conţinutul ca provenind de la un agent străin, să desfăşoare audituri anuale şi să depună rapoarte trimestriale privind finanţele, precum şi privind operaţiunile şi personalul la fiecare şase luni.

Oficiali ruşi au declarat că această lege este un “răspuns similar” după ce reţeaua de televiziune RT, care este finanţată de statul rus şi pe care autorităţile americane o acuză de răspândire de propagandă, a fost nevoită să îşi înregistreze filiala care operează în SUA în baza legii FARA (Legea privind Înregistrarea Agenţilor Străini).

Oficiali americani au precizat că acţiunea ruşilor nu este similară, susţinând că legile americană şi rusă sunt diferite şi că Rusia îşi foloseşte legea privind “agenţii străini”, inclusiv o lege separată care se aplică în cazul ONG-urilor şi grupurilor civice, pentru a reduce la tăcere dizidenţa şi pentru a descuraja schimbul liber de idei.

Într-o declaraţie publicată la jumătatea lunii noiembrie, RFE/RL a afirmat că nu există nicio simetrie în acţiunile Rusiei, adăugând că, în timp ce RT şi agenţia de ştiri Sputnik, care este de asemenea finanţată de statul rus, sunt distribuite liber în SUA, RFE/RL “şi-a pierdut filialele din Rusia din cauza presiunilor administrative”, nu are niciun acces la cablu şi reporterii săi “sunt supuşi la hărţuiri şi chiar abuzuri fizice în Rusia”.

Uniunea Europeană a declarat că legea rusă privind etichetarea organizaţiilor media străine drept agenţi străini reprezintă o “ameninţare pentru mass media liberă şi independentă şi pentru accesul la informaţie”.

Human Rights Watch a denunţat legea, precizând că este un “atac asupra libertăţii mass mediei” şi că a fost concepută pentru a putea fi “aplicată selectiv şi politic şi pentru a reduce vocile pe care nu doresc să le audă poporul rus”.