Arafat: Şansele ca un pacient cu Covid fără mască să infecteze o altă persoană, chiar dacă aceasta are mască, sunt de 70%

Raed Arafat
Raed Arafat (Epoch Times România)

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a atenţionat, miercuri, că atunci când o persoană infectată nu poartă mască, riscul de a infecta pe altcineva, chiar dacă a doua persoană poartă mască, este de 70%. Subliniind importanţa purtării măştii în această perioadă, Arafat a făcut o comparaţie între cei refuză să poarte măştile şi cei care refuză să îşi pună centura de siguranţă în maşină.

De asemenea, Arafat a mai precizat că singurul motiv pentru care se cere purtarea măştii în spaţiile publice închise este faptul că nu se poate descoperi uşor, precum luarea temperaturii, cine este sau nu infectat cu coronavirus.

“Dacă am descoperi cine e infectat sau nu, nu am cere să porţi mască. Am spune că cel infectat să nu mai intre. Masca e un alt mod de protecţie faţă de cei care sunt asimptomatici şi pot să fie printre noi”, a explicat şeful DSU în timpul unei conferinţe de presă în Ciolpani, judeţul Ilfov.

Întrebat dacă vor fi prevăzute în lege excepţii de la obligativitatea purtării măştilor în cazul persoanelor care acuză că au anumite afecţiuni medicale, Arafat a afirmat că, deocamdată, nu ştie cum vor fi reglementate aceste situaţii din moment ce pe masa lui încă nu a ajuns “aşa ceva”.

“Nu ştiu. Cel puţin nu a ajuns la mine aşa ceva. Dar asta e ca şi cei care nu vor să poarte centura de siguranţă pentru că spun că au motive medicale şi după care fac un accident şi ajung să fie decedaţi sau mutilaţi pentru că nu au purtat centura. Şi aici e la fel. Vrem să bravăm, să spunem 'noi avem probleme, nu vrem să purtăm masca', atunci ne asumăm şi responsabilitatea că ne vom infecta. Dar problema e că vom infecta şi pe alţii, dacă noi suntem infectaţi”, a susţinut Arafat.

Nu în ultimul rând, potrivit unui grafic postat de şeful DSU pe Facebook [imaginea poate fi văzut mai jos – n.r.], şansele ca o persoană infectată ce nu poartă mască să infecteze o altă persoană, chiar dacă aceasta ar purta mască, se ridică la 70%. Totuşi, rata de infecţie este mult mai mică, de 1,5%, în cazul în care ambele persoane, atât cea infectată cât şi cea neinfectată, ar purta măşti de protecţie.

“Am pus astăzi pe Facebook o schemă care arată cum se infectează de la persoană la persoană: dacă poartă mască persoana care este infectată, dacă poartă mască persoana care nu este infectată şi stă lângă o persoană infectată, şi dacă poartă amândouă persoane mască. Şi dacă poartă amândouă persoane mască, rata de infecţie, conform graficului respectiv, este de 1,5%. Deci ar trebui să ne gândim: dacă poartă mască persoana neinfectată şi persoana infectată nu poartă mască, rata de infecţie poate ajunge la 70%. De aici trebuie să luăm în considerare acest lucru şi de ce masca, în această perioadă, trebuie să devină ceva obligatoriu în spaţiile închise, în transportul comun mai ales, când eşti într-o maşină şi eşti cu persoane cu care nu stai de regulă cu ele în casă, prieteni care vin din alt anturaj şi eşti cu ei în maşină, trebuie să porţi mască”, a explicat Raed Arafat.

(Facebook)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură