Arafat: Nu se poate face corelarea între moartea protestatarului din Teleorman şi expunerea la gaze lacrimogene

În acest moment nu există o legătură între expunerea la gaze lacrimogene şi decesul protestatarului Ilie Gâzea, din Turnu Măgurele, care a murit ulterior la spitalul din Alexandria având hemoragie digestivă, susţine şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Protestatar decedat
Protestatar decedat (Andreea Balaurea)

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a dat explicaţii marţi, în Comisia de Apărare din Parlament, cu privire la situaţia lui Ilie Gâzea, protestatarul de 68 de ani din Teleorman care a murit la doar câteva zile după ce a participat la mitingul Diasporei din 10 august.

"Pacientul respectiv s-a prezentat singur la unul dintre punctele noastre care sunt fixe de la miting, la una din maşini în care a prezentat sângerare la nivelul nasului, că nu se simte foarte bine. S-a luat tensiunea, tensiunea era foarte mărită, pacientul era cunoscut hipertensiv. I s-a acordat primul ajutor, dar a refuzat să meargă la spital, sub semnătură. Vreau să subliniez, din ce am văzut în toate fişele care au fost – şi nu fişele complete că pe astea nu le-am văzut, sunt la colegii mei, am văzut desfăşurătorul – toţi care s-au prezentat, de regulă care au fost expuşi la gaze, la substanţe mai bine zis, s-a trecut acolo, fie că au avut lăcrimare, fie că au avut tuse, fie că au avut ceva. La acest caz se trece mai degrabă epistaxisul şi hipertensiunea arterială. A avut oxigenare perfect normală, 97 la sută. Ăsta este un episod", a declarat Raed Arafat.

Potrivit şefului DSU, la patru zile după incident, protestatarul din Teleorman s-a prezentat la spital.

"La patru zile după, pacientul - care este cunoscut cu probleme cardiace destul de grave din diagnosticele pe care le-am văzut, am înţeles că avea şi antecedente digestive – a avut un puseu de vărsături. După care s-a prezentat la spitalul din Turnu Măgurele cu vărsături sanguine, care de fapt denotau o hemoragie digestivă superioară şi a fost transferat la spitalul din Alexandria, unde a fost internat la terapie intensivă. S-a stabilizat o perioadă, după care a fost încă un puseu de sângerare şi după care, din păcate, pacientul a decedat la terapie intensivă printr-un şoc hemoragic, din cauza unei hemoragii digestive superioare. Acum, substanţele iritant -lacrimogene nu sunt substanţe care sunt fără efecte şi care nu sunt nocive dacă se întrunesc anumite condiţii. Însă corelarea între aceste substanţe şi manifestarea digestivă a pacientului, medical, la acest moment, eu personal nu pot să o găsesc", a precizat Raed Arafat.

Şeful DSU a explicat că într-un astfel de caz trebuie aşteptat rezultatul autopsiei.

"Rezultatul autopsiei va fi cel care o să fie cel mai elocvent aici. Rezultatul autopsiei poate să ne spună care e cauza decesului, ce s-a întâmplat. Dacă se găseşte o corelare, singurii care pot să o găsească cred, în final, vor fi cei de la medicină legală. Faptul că vărsăturile au fost la patru zile după expunere – care nu e scrisă în foaie, deci noi nu îl avem acolo în foaie, fiind scris că el a avut manifestări care arată că a fost expus gazelor, el a venit pentru problema epistaxisului şi hipertensiunii, dar chiar dacă a fost expus, să apară vărsăturile la patru zile după este puţin probabil. Cel mai probabil a fost un alt episod medical, separat, care nu are corelare cu situaţia care a fost în 10 august. Asta e ce pot să spun acum pe baza informaţiilor pe care le am în faţa mea şi pe care le-am obţinut. Ce iese de la autopsie şi ce poate să apară după, poate să arate şi alte aspecte, dar astea sunt informaţiile pe care le avem acum, astea sunt datele şi asta e părerea mea, chiar ca medic", a afirmat Raed Arafat.

Reamintim că Ilie Gâzea a încetat din viaţă luni, la 10 zile după ce a participat la mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei, în cadrul căruia Jandarmeria a intervenit în forţă împotriva mulţimii.

Protestatar decedat
Protestatar decedat (Andreea Balaurea)

Protestatar decedat
Protestatar decedat (Andreea Balaurea)

"Am fost plecaţi pe 10 la Bucureşti, am ajuns în Piaţa Victoriei în jur de oră 16.30. Am fost 10 sau 15 persoane din Turnu Măgurele. Toţi am fost gazaţi, dar eu am fost un pic mai departe. I-a dat sângele pe nas instantaneu. La câteva zile după ce am ajuns acasă, am auzit că pe Ilie l-a luat salvarea. Dar după ce a inhalat gaze el a vomat tot timpul şi a avut hemoragie nazală. Acum am înţeles că a murit", a declarat unul dintre cei care l-au însoţit pe Gâzea la protest, vecin cu acesta, citat de Realitatea de Teleorman.

Între timp, poliţia a deschis dosar penal.