Aproximativ 8.000 de membrii ai bisericii Catolice sunt pedofili, anunţă Francisc

Papa Francisc se urcă la bordul unui avion pe aeroportul Fiumicino, Roma.
Papa Francisc se urcă la bordul unui avion pe aeroportul Fiumicino, Roma. (ALBERTO PIZZOLI / AFP / Getty Images)

Liderul Vaticanului, Francisc, a anunţat, duminică, că aproximativ 8.000 de membri ai bisericii Catolice sunt pedofili.

Cifrele alarmante au fost dezvăluite în timp ce arhiepiscopul de Canterbury a admis în mod separat că se aşteaptă să apară mai multe scandaluri privind abuzurile sexuale din cadrul bisericii Anglicane.

Francisc i-a descris pe cei care abuzează sexual copii drept o ”lepră” în interiorul bisericii Catolice, precizând că printre inculpaţi se află ”preoţi şi chiar episcopi şi cardinali”.

Într-un interviu cu ziarul La Repubblica în Italia, liderul bisericii Catolice i-a citat pe consilieri săi declarând că ”nivelul pedofiliei din interiorul bisericii se ridică la 2%„.

Dacă numărul total al clerului se ridică la 414.000 de membrii, aproximativ 8.000 de preoţi fac parte din această categorie. Estimările magnitudinii privind pedofilia din cadrul unei mari categorii a populaţiei variau între un procent şi patru procente.

Într-un interviu desfăşurat duminică la BBC, arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a declarat că devine tot mai clar că pedofilia nu a fost abordată potrivit în interiorul anglicanismului şi a dezvăluit că se confruntă zilnic cu această problemă.

Întrebat dacă a fost vizat de investigaţiile privind abuzurile sexuale împotriva copiilor conduse de baroneasa Butler-Sloss, care vrea să descopere ”poveştile rele”, arhiepiscopul a declarat: ”Mi-ar plăcea să spun că nu există, dar mă aştept să existe”.

”Există în aproape fiecare instituţie din această ţară”, a adăugat acesta.

Francisc a promis că va găsi ”soluţii” pentru problema celibatului preoţesc. Întrebat dacă preoţii vor putea să se căsătorească într-o zi, acesta a declarat că celibatul a fost instituit la ”900 de ani după moartea Domnului Nostru” iar clericii din unele biserici estice s-ar putea căsători sub tutelajul Vaticanului.

Vaticanul a încercat ulterior să renege acest interviu.

Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al instituţiei, a declarat: ”Acesta nu este deloc un interviu în sensul normal al cuvântului„, refuzând să precizeze ce părţi ale interviului au fost interpretate greşit sau citate eronat.

Comentariile lui Francisc despre faptul că printre cei implicaţi se află şi cardinali ” a atras foarte multă atenţie dar nu pot fi atribuite acestuia”, a adăugat Lombardi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe