"Apel către mediocrităţi". Fost ministru al Culturii, scrisoare către Dragnea, Dăncilă şi Valentin Popa

La finele însângeratului decembrie '89, Gabriel Liiceanu lansa celebrul Apel către Lichele. La aproape trei decenii de atunci, în spaţiul public este lansat un nou apel. Unul către "mediocrităţi", declanşat de asaltul politicului asupra mediului universitar românesc.
Liviu Dragnea (Mihut Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
12.04.2018

Revoltat de faptul că noul ministru al Educaţiei - care s-a remarcat prin stâlcirea gravă a limbii române - a hotărât să aloce mai puţini bani pentru universităţile ce s-au exprimat critic la adresa puterii începând cu luna septembrie, favorizând în schimb universitatea unde acesta era rector plus alte universităţi puţin renumite, fostul ministrul al Culturii Vlad Alexandrescu lansează un apel "către mediocrităţi", cu alte cuvinte o scrisoare deschisă către ministrul Educaţiei, premierul Dăncilă şi liderul PSD, Liviu Dragnea.

În scrisoarea sa, Alexandrescu le cere celor trei - pe care-i consideră vinovaţi de pedepsirea universităţilor ce s-au dovedit critice la adresa noului ministru al Educaţiei - să se oprească din distrugerea învăţământului şi să nu "egalizeze" prin tragerea elitelor în jos. De asemenea, Alexandrescu cere închiderea "uzinelor de plagiate", oprirea oferirii de premii către mediocrităţi şi ca cei cu adevărat competenţi să fie lăsaţi să ocupe funcţiile pe care le merită.

Redăm integral scrisoarea lui Vlad Alexandrescu, scrisă în contextul în care Universităţii Bucureşti, Universităţii de Vest din Timişoara şi altor universităţi ai căror rectori nu au semnat scrisoarea de susţinere pentru Valentin Popa ori au avut cu el mici conflicte li s-a luat fiecare al zecelea loc bugetat de masterat, de doctorat şi câteva zeci de la licenţă, pentru ca, în schimb, micilor universităţi cu mai puţine rezultate, dar semnatare ale scrisorii de susţinere, să li se aloce mai multe locuri.

"Apel către mediocrităţi:

Stimate domnule ministru, profesor, doctor, inginer şi conducător de doctorat al Universităţii Ştefan cel Mare, Valentin Popa,
Stimată doamnă prim-ministru Viorica Dăncilă,
Stimate domnule Liviu Dragnea,

Aţi decretat de curând ca toate universităţile ce n-au plecat capul, care nu s-au iscălit pe faimoasa scrisoare de susţinere, ba chiar unele care au criticat făţiş şi fără rezerve conducerea ţării, să fie pedepsite corespunzător. Să li se ia fiecare al zecelea loc bugetat de masterat, de doctorat şi câteva zeci de la licenţă, după care să se împartă universităţilor mai mici şi cu mai puţine rezultate, dar mai cuminţi, mai loiale şi mai iubitoare de adevăr politic pesedist. Încă un efort şi veţi împlini idealul comunist; pentru început, în munca universitară: de la fiecare după capacităţi, fiecăreia după nevoi.

E drept, vă ştim de mult obiceiul înrădăcinat de a împărţi resursele bugetare după toane politice. Vă cunoaştem şi obsesia de a elimina orice voce critică, orice opinie diferită, orice nu seamănă a lăuda la adresa domniilor voastre. Le cunoaştem foarte bine încă de dinainte de democraţia originală post-decembristă, când se încerca sufocarea oricărei forme de gândire liberă. Am supravieţuit atunci şi vom supravieţui şi acum, dar despre altceva doresc să vă scriu.

E drept, cunoşteam de mult dispreţul, râca şi invidia dumneavoastră şi a celorlalţi mari lideri cu care vă asemănaţi faţă de profesionalism, de performanţă academică şi, mai ales, faţă de ”telectuali ”. Văd acest lucru nu numai din zeciuiala impusă membrilor consorţiului ”Universitaria”, aceasta fiind numai o mişelie a ultimelor zile, ci din întreaga atitudine pe care o exhibaţi cu neruşinarea politrucilor comunişti de altădată. Cum anume?

Din modul în care ridicaţi din sprâncene când vedeţi un doctorat documentat şi realizat cu adevărat în ani de zile (”Dar de ce, căci cu un plagiat termini în nici o zi?”). Din privirile neîncrezătoare pe care le aruncaţi celor ce ţin în mână cărţi prea stufoase (”De ce şi cu ce folos oare?”). Din bănuiala pe care o aveţi faţă de profesorii şi cercetătorii care nu caută aranjamente şi favoruri discrete, ci caută a-şi împlini cariera cu rezultate reale în loc de diplome goale (”Ce-o fi-n neregulă cu ei?”).

Aţi reuşit în ultimele decenii, bucată cu bucată, să distrugeţi cea mai mare parte a învăţământului românesc. Teama de a fi demascaţi, de a fi înfruntaţi de o masă critică formată din profesori, cercetători şi studenţi, părea din ce în ce mai mică pe zi ce trece. Vechiul adevăr, vechile standarde au fost înlocuite treptat cu noile standarde, unele parafate ”democratic” în comitete şi comiţii împănate cu politruci controlaţi politic din Kiseleff. Cu toate acestea, câteva insule tot au rămas şi tot persistă să continue. Într-una din aceste insule mă aflu şi eu şi, recunosc, mă fac vinovat de aceeaşi îndrăzneală.

Aceste câteva universităţi cărora plănuiţi să le impuneţi dijme tot mai mari sunt singurele care mai formează studenţi la anumite standarde. Şcolile doctorale ale acestor câtorva universităţi sunt singurele care îşi justifică cu adevărat existenţa, spre deosebire de oceanul de teze de doctorat provenite din fabricile de plagiate din atâtea judeţe. Cercetarea ştiinţifică din aceste universităţi este, în fapt, singura cercetare ştiinţifică care se mai face în mediul universitar din România. Înţelegeţi, vă rog, că prin aceste măsuri nu faceţi decât să sabotaţi singurele insule de excelenţă academică din întreaga ţară.

Vă adresez, aşadar, un apel. Nu distrugeţi ce n-aţi apucat încă să distrugeţi. Nu puneţi piedici de netrecut oamenilor ale căror activităţi nu le înţelegeţi rostul. Nu ne ”egalizaţi” pe toţi trăgându-i pe câţiva în jos, încercând să-i ridicaţi pe ceilalţi. Închideţi uzinele de plagiate, nu mai oferiţi premii mediocrităţii şi, poate cel mai greu pentru domniile voastre, lăsaţi-i pe cei cu adevărat competenţi să ocupe funcţiile pe care le merită, nu insistaţi să le luaţi în ramă acasă.

Faceţi toate aceste lucruri şi vă veţi dovedi mai demni de respect decât toţi colegii dumneavoastră de partid din ultimii 70 de ani.

Cu revoltă,
Vlad Alexandrescu", scrie pe Facebook fostul ministru al Culturii, actualmente senator USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor