Antrenamentele forţelor de poliţie din China sunt folosite în schimbarea puterii

Poliţişti chinezi la o ceremonie a Departamentului Securităţii Publice Hunan, 2011.
Poliţişti chinezi la o ceremonie a Departamentului Securităţii Publice Hunan, 2011. (ChinaFotoPress / Getty Images)
Annie Wu
16.07.2012

Un antrenament în masă, organizat recent pentru şefii de poliţie din ţară, pare a fi parte a unui efort global de a scoate funcţii importante din securitate de sub controlul unui comitet al Partidului Comunist, controlat până acum de rivalii conducerii actuale.

Între 26 iunie şi 31 iulie, Ministerul Securităţii Publice (MPS) efectuează antrenamente alături de o educare ideologică intensivă, pentru cei 1400 de şefi de poliţie la nivel judeţean şi municipal ce au fost numiţi din 2010. Aceasta este ultima rundă de formare profesională la nivel naţional pentru noii şefi de poliţie din 2009 şi 2010. Tema din acest an este: Îmbunătăţirea capacităţii ofiţerilor din prima linie de aplicare a legii şi de asigurare a stabilităţii şi dezvoltării locale.

Între timp, pe 18 iunie, publicaţia oficială a Şcolii Centrale a Partidului, Timpul de Studiu, a publicat un articol intitulat "Cine gestionează ordinea socială?". Şcoala, care pregăteşte noi cadre de partid, este în prezent condusă de Xi Jinping, actualul vicepreşedinte şi succesorul şefului Partidului Comunist.

Articolul susţinea că Comitetul pentru afaceri politice şi legislative (CAPL), o entitate extrajudiciară a partidului care supraveghează toate autorităţile de aplicare a legii din ţară, şi-a depăşit deja limitele de autoritate şi a cauzat obstacole în guvernarea internă.

În lumina acestor evenimente, mulţi interpretează antrenamentul din Beijing ca un alt pas în încercarea de a înlocui conducerea CAPL şi de a ajuta Ministerul Securităţii Publice să-şi recâştige puterea.

CAPL este condus de şeful securităţii Zhou Yongkang, care se pare că ar fi pus la cale împreună cu fostul şef de partid din Chongqing, Bo Xilai, o lovitură de stat împotriva lui Xi Jinping. Anterior, Financial Times a raportat că puterea lui Zhou a fost transferată lui Meng Jianzhu, de la Ministerul Securităţii Publice, în ciuda faptului că Zhou rămâne membru al Biroului Politic al Comitetului Permanent şi şef al CAPL.

Potrivit lui Peter Mattis, redactor al China Brief editată de Fundaţia Jamestown, într-un articol din The Diplomat, succesorul lui Zhou va vedea probabil cum puterea sa se va diminua în cadrul celui de-al 18-lea Congres Naţional.

Alte persoane din China au speculat şi ele că CAPL nu va mai avea puterea pe care a dobândit-o anterior. Wang Yukai, profesor la Şcoala Naţională de Administraţie a Chinei, care este un teren de formare pentru funcţionarii comunişti, a declarat pentru agenţia oficială de ştiri din Hong Kong, că evenimentele recente au contestat politica de "menţinere a stabilităţii" dusă de regim, referindu-se la protestele masive din Wukan, provincia Guangdong, scandalul Bo Xilai şi incidentul Chen Guangcheng. Aceste evenimente au determinat regimul să îşi reevalueze abordarea privind "menţinerea stabilităţii". Wang a mai arătat că el "nu exclude [posibilitatea ca] şi alte forme de organizare să sufere ajustări" după al XVIII-lea Congres Naţional.

Xiang Xianjun, corespondentul-şef pentru Cotidianul de Sud, ziarul oficial al Partidului Comunist din provincia Guangdong, a scris recent pe contul său de pe Sina Weibo că şirul recent de proteste în masă din China indică faptul că politicile de "menţinere a stabilităţii" vor duce doar la o "fundătură". El a remarcat că cea mai mare provocare pentru noua conducere va fi revizuirea sistemului juridic, în aşa fel încât guvernul şi poporul să respecte legea de bună voie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor