Antonescu, reales preşedinte al PNL. Cine sunt cei 31 de vicepreşedinţi

Congresul PNL, 22-23 Febroarie 2013, Bucureşti, România. În imagine, Crin Antonescu (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
23.02.2013

UPDATE 2 Crin Antonescu a fost reales preşedinte al PNL, după ce a fost singurul care a candidat pentru această funcţie. Delegaţii la Congres au exprimat 1.343 de voturi "pentru" şi 44 "împotrivă", 50 de voturi fiind declarate nule. Preşedintele comisiei de numărare a voturilor, Gigel Ştirbu, s-a încurcat atunci când a anunţat rezultatul final şi a declarat că au fost 1.434 de voturi "pentru", 44 "împotrivă" şi 50 de voturi nule, după care s-a corectat.

"Probabil din cauza emoţiilor sau din cauza grabei care mă caracterizează ca oltean am citit, în loc de 1.343, 1.434 de voturi", a precizat Ştirbu.

Odată cu realegerea lui Antonescu, a fost votată şi echipa de conducere a partidului formată din 31 de vicepreşedinţi, un prim-vicepreşedintele şi secretarul general. Klaus Iohannis a fost ales prim-vicepreşedintele PNL, iar Eduard Hellvig secretarul general, în timp ce vicepreşedinţii sunt cei propuşi, anunţaţi anterior.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că este ultima oară când participă la un Congres al partidului.

"Am, chiar şi de această dată - a câta oară? - emoţii, nu doar cauzate de recunoştinţa în faţa încrederii, ci mai ales cauzate de gândul că este ultima oară când particip, cel puţin ca preşedinte al PNL, la un Congres al partidului nostru", a precizat Antonescu.

UPDATE 1 Liberalii au început, în jurul orei 15,30, votul pentru noua conducere a partidului, după ce Crin Antonescu şi-a prezentat moţiunea cu care candidează pentru funcţia de preşedinte. În afară de cei 15 vicepreşedinţi executivi, Antonescu a mai anunţat alte 16 persoane propuse pentru funcţiile de vicepreşedinte: Cristian Adomniţei, Cristinel Bîgiu, Ilie Bolojan, Aristotel Căncescu, Ciprian Dobre, Răducu Filipescu, Sorin Frunzăverde, Mircea Moloţ, Marian Petrache, Cornel Popa, Nicolae Robu, Dan-Radu Ruşanu, Marius Stan, Romeo Stavarache, Florin Ţurcanu şi Horea Uioreanu.

***

Crin Antonescu nu are contracandidat la funcţia de preşedinte al PNL, aşa că rezultatul alegerilor de sâmbătă este mai mult decât previzibil. Congresul ordinar al PNL a început la Palatul Parlamentului, astăzi urmând să fie aleşi preşedintele şi cei 15 vicepreşedinţi ai partidului.

Actualul şef al liberalilor, Crin Antonescu, s-a înscris pentru un nou mandat în funcţia de lider şi l-a propus pe Klaus Iohannis, primarul Sibiului şi nou membru al PNL, pentru funcţia de prim-vicepreşedinte. Congresul partidului va mai alege pe cei 15 vicepreşedinţi executivi şi pe secretarul general, funcţie pentru care a fost propus de Antonescu fostul ministru al Turismului, Eduard Hellvig.

Crin Antonescu şi actualii membri ai Biroului Permanent de Conducere îşi vor depune mandatele, după care candidatul la funcţia de preşedinte al PNL va prezenta moţiunea sa care va fi dezbătută de participanţii la Congres. Tot Antonescu va fi cel care va face propunerile pentru membrii viitorul Birou Permanent Naţional şi care vor fi votate în bloc de către delegaţi.

Tot la Congres vor fi prezentate, dezbătute şi aprobate rapoartele de activitate pentru perioada 5 martie 2010-22 februarie 2013. La final, preşedintele ALDE, Graham Watson, va susţine un discurs în faţa liberalilor.

Lista vicepreşedinţilor propuşi

- Daniel Chiţoiu - vicepreşedinte executiv cu atribuţii privind coordonarea activităţii guvernamentale şi a comisiilor de specialitate ale PNL

- Radu Stroe - vicepreşedinte executiv cu atribuţii de aplicare a Statutului şi a hotărârilor partidului

- Eugen Nicolaescu - vicepreşedinte executiv cu atribuţii privind resursele umane

- Norica Nicolai - vicepreşedinte executiv cu atribuţii în domeniul afacerilor europene, relaţiile cu ALDE şi Internaţionala Liberală şi coordonarea grupului parlamentar din PE

- Mihai Voicu - vicepreşedinte executiv cu atribuţii în domeniul comunicării

- Relu Fenechiu - vicepreşedinte executiv cu atribuţii privind relaţia cu partidele politice

- Varujan Vosganian - vicepreşedinte executiv cu atribuţii privind programele şi politicile sectoriale

- Puiu Haşotti - vicepreşedinte executiv cu atribuţii de coordonare a activităţii grupurilor parlamentare

- Dan Motreanu - vicepreşedinte executiv cu atribuţii de coordonare a reţelei electorale

- Rareş Mănescu - vicepreşedinte executiv cu atribuţii de coordonare a Consiliului de Coordonare a Municipiului Bucureşti

- Dan-Radu Ruşanu - vicepreşedinte executiv cu atribuţii privind administraţia publică

- Tudor Chiuariu - vicepreşedinte executiv cu atribuţii privind afaceri constituţionale, politici legislative, drepturi şi libertăţi fundamentale

- Cristian David - vicepreşedinte executiv cu atribuţii privind relaţiile externe

- Florin Alexe - vicepreşedinte executiv cu atribuţii de coordonare a organizaţiilor speciale (TNL, OFL, CSL)

- Mircea Diaconu - vicepreşedinte executiv cu atribuţii privind relaţiile cu societatea civilă şi minorităţi

Vineri, în prima zi a Congresului PNL a fost aprobat noul Statut al partidului. Delegaţia Permanentă a PNL a adoptat joi modificările la Statutul partidului, printre care se numără înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte şi suplimentarea numărului de vicepreşedinţi la 31.

"Într-un cuvânt este un statut eficient şi perfect democratic. Mai democratic dacă putem să folosim un grad de comparaţie decât orice alt statut al PNL după '90. De ce? Pentru că aduce la decizie cel mai mare număr de oameni. Este vorba de 60 şi ceva de oameni", a anunţat Antonescu.

Opoziţii la Statut

Nu toţi liberalii au fost de acord cu noua formă a Statutului. Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a precizat că noul Statut este mai rău decât actualul şi că nu va participa la Congresul PNL pentru că este dezamăgit de faptul că amendamentele pe care le-a propus, împreună cu alţi colegi, nu au fost susţinute în partid.

''Eu am fost foarte dezamăgit de statutul care a fost aprobat. Am luat decizia, din acest motiv, să nu particip mâine (n.r. vineri) şi poimâine la lucrările Congresului. Este primul congres la care nu particip de când s-a reînfiinţat PNL. Este decizia pe care am luat-o. Nu voi pleca din PNL şi nu voi participa ca membru de drept în niciun fel de organism în care eventual aş avea dreptul conform noului statut'', a declarat Chiliman.

Fostul preşedinte al PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a declarat îngrijorat de "o anumită somnolenţă democratică" în PNL.

"Ceea ce mă îngrijorează este că în PNL este o anumită somnolenţă democratică, având în vedere că propunerile mele (n.r. - de modificare a Statutului PNL, respinse prin vot) ar fi permis accederea în structurile de conducere a unor oameni noi, a unor oameni care în mod legitim îşi doresc să acceadă la funcţiile de conducere. În pofida acestui lucru, am văzut o atitudine care pe mine mă decepţionează", a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor