Antonescu: Nu avem ce negocia privind procurorii şefi

Crin Antonescu, PNL (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
26.01.2013

Negocierile politice pentru numirea procurorilor şefi nu sunt pe placul lui Crin Antonescu, care a declarat că nu este de acord cu propunerile lui Băsescu în acest sens.

"Discuţia despre negocieri între partide, între actori politici, între instituţii politice privitoare la numirea celor doi procurori sunt, după părerea mea, în afara şi acestor principii şi a reglementărilor legale. Nu avem ce negocia în această privinţă nici noi, ca lideri de partide, nici noi sau eu, în ce mă priveşte, ca preşedinte al Senatului, preşedinţii Camerelor, primul-ministru. (...) Ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal, copreşedinte al Uniunii Social Liberale, preşedinte al Senatului, nu am avut şi nu am ce negocia, nici cu preşedintele României, nici cu altcineva. Nu am exercitat, nici eu, nici vreo altă persoană din Partidul Naţional Liberal, niciodată, vreo influenţă, cu atât mai puţin vreo presiune. N-am făcut nicio sugestie ministrului Justiţiei. Cred că ministrul Justiţiei, împuternicit de Constituţie şi de lege, în această privinţă, întărit de experienţa şi calitatea sa profesională, ştie mai bine decât mine, decât partidul, decât partidele, pe cine şi cum să propună", a afirmat preşedintele PNL.

Liberalii nu sunt de acord nici cu schimbarea modului în care sunt numiţi procurorii şefi, ci susţin respectarea legii aşa cum este ea aprobată.

"Aceste lucruri nu se pot schimba peste noapte, legea în vigoare trebuie respectată ca orice lege, că nu putem ca atunci când îi convine domniei sale să schimbăm înţelesul unor articole din Constituţie - cu asta ne-am obişnuit - sau să ignorăm articole explicite ale legii. Nu putem fi aşadar de acord cu ideea că am putea să negociem procurorii unul mie, unul ţie, nu putem fi de acord cu ideea că legea este ignorată şi CSM face propuneri pe care le avizează ministrul Justiţiei, cum înţeleg că ar vrea acuma să schimbe mecanismul Traian Băsescu. Avem o lege, avem o înţelegere de principiu cu instituţiile europene care adaugă sau dezvoltă la această lege, neputând să o exceadă sau să o infirme şi cred că lucrurile se rezolvă principial corect astfel", a precizat Antonescu.

Preşedintele Băsescu a propus selectarea procurorului general şi a şefului DNA de către CSM şi acceptarea acestora de către Ministerul Justiţiei şi Preşedinţie. În prezent, nu au fost încă numite persoane pe cele două funcţii după ce CSM a dat aviz negativ candidaţilor propuşi de ministrul Pivniceru, iar Băsescu a refuzat să-i accepte pe aceştia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor