Antonescu, despre regionalizarea României: E esenţial să depăşim subiectul numărului regiunilor şi a capitalelor acestora

Crin Antonescu (Epoch Times România)
Ana Petrescu
17.04.2013

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a afirmat, miercuri, în cadrul seminarului cu tema „Regionalizarea: abordări comparative franco-germane” ce a avut loc la Palatul Parlamentului, că "este esenţial să depăşim cele două subiecte, care par a fi mai interesante din punct de vedere mediatic, şi anume câte regiuni vor fi, unde va fi capitala lor şi cine va conduce aceste regiuni".

"Ceea ce mi se pare esenţial în acest moment al dezbaterii şi pentru perioada următoare, până când regionalizarea să devină pas cu pas realitate, este să depăşim cele două subiecte care par a fi, deocamdată, cel puţin din punct de vedere mediatic, mai interesante, şi anume câte regiuni vor fi şi unde va fi capital lor, pe de o parte. În al doilea rând, cine va conduce aceste regiuni, cum vor fi aleşi, numiţi, desemnaţi, stabiliţi conducătorii acestor regiuni şi ce atribuţii vor avea ei", a subliniat în discursul său Crin Antonescu.

De asemenea, liderul liberal a mai adăugat că scopul regionalizării este dezvoltarea şi că trebuie „să construim cât mai repede posibil, dar cu condiţia ca această construcţie să fie temeinică”. Antonescu mai consideră că pe decidenţii politici trebuie să-i preocupe în primul rând rostul unei reforme de asemenea amploare.

"Scopul regionalizării nu poate fi altul decât dezvoltarea şi în acest sens, chiar dacă suntem toţi conştienţi de presiunea intrării în vigoare a noului exerciţiu financiar al Uniunii, cred că trebuie să ieşim din capcana grabei sau a pripelii. Trebuie să construim cât mai repede posibil, dar cu condiţia ca această construcţie să fie temeinică", a mai completat preşedintele PNL.

Tot despre subiectul regionalizării, Crin Antonescu a mai precizat că o extremă importanţă în realizarea acestui proces în România o are consultarea modelului german şi francez.

"Împrumutul experienţelor din ţările europene, precum Franţa şi Germania sunt absolut necesare. Nu putem gândi această regionalizare în afara contextului acestor experienţe. Transmit mesajul meu de mulţumire pentru partenerii noştri externi cu mai multă experienţă în acest domeniu şi exprim faptul că întâlnirea de azi este un semn de seriozitate a modului cum abordăm regionalizarea", a conchis preşedintele Senatului.

Premierul Victor Ponta, preşedinţii celor două Camere, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, vicepremierul Liviu Dragnea şi ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim, şi ambasadorul Franţei, Philippe Gustin au participat, miercuri, la seminarul cu titlul „Regionalizarea: abordări comparative franco-germane”.

Seminarul a fost organizat în cadrul aniversării a 50 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie franco-german de la Elysee şi s-a desfăşurat sub egida Senatului României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor