Anne Brasseur: Sunt anumite restanţe pe care Moldova ar trebui să le înlăture

(photos.com)
Ana Chitoroagă
16.07.2014

Republica Moldova va putea ieşi de sub monitorizarea Consiliului Europei atunci când va înlătura toate restanţele şi îşi va îndeplini toate angajamentele asumate. O declaraţie în acest sens a făcut astăzi la Chişinău Anne Brasseur, Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în cadrul unei conferinţe de presă, alături de Igor Corman, Preşedintele Parlamentului, informează Moldpres.

“Sunt anumite restanţe pe care Moldova ar trebuie să le înlăture, spre exemplu reforma Procuraturii. La acest capitol ţara voastră se află în situaţie de blocaj. Procedura de monitorizare va fi scoasă îndată ce îşi va onora toate angajamentele", a menţionat Anne Brasseur.

În acelaşi timp, Igor Corman a dat asigurări că această fază de monitorizare va fi depăşită. ”Este scopul nostru de a depăşi această fază de monitorizare. Nu trebuie să vedem acest lucru ca o ruşine. Aceasta înseamnă că avem susţinere şi ajutor din partea UE. Toate reformele pe care le-am început ne vor aduce un viitor previzibil în relaţiile noastre cu UE", a subliniat Preşedintele Parlamentului.

Anne Brasseur a spus că apreciază angajamentul şi implicarea delegaţiei Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. “Este important faptul că Moldova a fost prima ţară din CSI ce a aderat la Consiliul Europei în 1993. De atunci s-au făcut multe progrese spre democratizare", a menţionat oficialul european. Potrivit lui Brasseur, este la fel de important faptul că din opt comisii ale Consiliului Europei, două sunt prezidate de reprezentanţi ai Republicii Moldova.

Anne Brasseur a subliniat că vizitează pentru prima dată Republica Moldova. “Este important de a vizita o ţară pentru a o înţelege în totalitate. Este una de a vedea rapoarte şi studii, dar e cu totul altceva, când ştii cu exactitate despre ce ţară se vorbeşte. Am venit la voi ca persoană oficială, dar sper să plec ca prietenă a ţării", a spus Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Anne Brasseur efectuează o vizită de două zile în R. Moldova. Oficialul se va întâlni cu reprezentanţi ai opoziţiei Parlamentare, cu Valeriu Chiveri, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, cu Eugen Carpov, viceprim-ministru pentru Reintegrare, precum şi cu reprezentanţi ai ambasadelor. Oficialul de la Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei va rosti şi un discurs de la tribuna centrală a Legislativului, după care va efectua o vizită în raioanele din stânga Nistrului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor