Putin în Ankara, Turcia niţel mai aproape de ieşirea din NATO

Vizită istorică: Vladimir Putin împreună cu omologul său turc, REcep Erdogan, în Ankara, 29 septembrie 2017
Vizită istorică: Vladimir Putin împreună cu omologul său turc, REcep Erdogan, în Ankara, 29 septembrie 2017 (OZAN KOSE/AFP/Getty Images)

Vizita curentă a liderului de la Kremlin în Turcia, oficial încă o ţară NATO, ridică sprâncene în cadrul Alianţei, deoarece pe agendă se află nu numai discutarea zonelor de de-escalare ci şi problema cumpărării, de către turci, a sistemului radar rus S-400 - un adevărat scandal i n rândul pactului nord atlantic.

Preşedintele rus Vladimir Putin a început o vizită la Ankara, în timpul căreia Turcia şi Rusia vor încerca să finalizeze un acord extrem de controversat de achiziţionare, de către turci, a sistemului radar S-400, precum şi de a dezvolta noile evoluţii din cadrul războiului civil sirian.

Vizita lui Putin la Ankara este considerată de analişti drept o ilustrare a încălzirii relaţiilor dintre cele două state.

Televiziunea turcă de stat a transmis segmente mari ale vizitei oficiale efectuate de Putin, marcând importanţa evenimentului.

Cele două ţări s-au aflat în tabere opuse ale conflictului sirian de la începerea acestuia, în special după ce armata turcă a doborât un avion de luptă rusesc la graniţa dintre Turcia şi Siria.

În perioada respectivă Rusia acuza Turcia de traficarea ţiţeiului furat de mercenarii Statului Islamic din Irak şi alte zone ocupate de organizaţia teroristă. Ţiţeiul era tranzitat cu sprijin israelian, iar în afacere ar fi fost implicat un fiu al preşedintelui Erdogan.

Relaţiile dintre cele două state s-au îmbunătăţit după puciul militar care a zguduit Turcia în iulie anul trecut - din care preşedintele Erdogan a scăpat ca prin urechile acului. Există rapoarte care afirma că Rusia ar fi dat o mână de ajutor preşedintelui Erdogan în timpul puciului, care din acel moment şi-a schimbat complet politica faţă de Rusia.

Coşmarul NATO

Analiştii se aşteaptă ca în timpul vizitei să fie finalizat acordul achiziţionării, de către Turcia, a sistemului de rachete S-400 - un scenariu de groază pentru membrii NATO, Alianţa afirmând în repetate rânduri că măsura va crea probleme.

Turcia a mai afirmat în trecut că intenţionează să cumpere sisteme de rachete ruseşti, şi chiar chinezeşti, însă tentativele au fost anulate cu ajutorul presiunilor interne în cadrul Alianţei.

Analiştii se mai aşteaptă ca cele două ţări să ajungă la înţelegeri privind demilitarizarea situaţiei din Siria, având în vedere că sudul Turciei a fost lovit de valuri masive de refugiaţi sirieni, generate de cei şase ani de război civil.

Deşi agendele celor două ţări în Siria sunt diferite - spre deosebire de Kremlin, Ankara a cerut în trecut, în repetate rânduri, debarcarea lui Bashar Assad - ambele puteri au cerut, împreună cu Iranul, crearea unor zone de de-escalare pe teritoriul sirian, pentru a reduce luptele.

Vizita lui Putin survine într-un moment în care Kremlinul nu şi-a definitivat încă poziţia în ceea ce priveşte o altă evoluţie importantă în regiune - şi anume referendumul kurd care a fost ţinut pe 25 septembrie în regiunile kurde din Irak şi care a avut ca rezultat o majoritate zdrobitoare în favoarea creării unei regiuni autonome kurde.

Turcia, ca de altfel şi Siria şi Irakul, se opun cu tărie apariţiei unui stat kurd în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe