Membru al Consulatului american arestat în Turcia pentru presupuse legături cu Fethullah Gulen

Autorităţile turce au arestat un membru al Consulatului General american din Istanbul, învinuindu-l că ar avea contacte cu membri ai mişcării conduse de clericul Fethullah Gulen, care locuieşte în exil în SUA şi este acuzat de Ankara de orchestrarea puciului eşuat în Turcia în iulie 2016.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Adem Altan/AFP/Getty Images)

Angajatul, identificat după iniţialele M.T., a rămas în custodia unei instanţe din Istanbul miercuri seara.

Agenţia oficială de ştiri a Turciei, Anadolu, a raportat că bărbatul a lucrat ca ofiţer de contact la Consulatul General din Istanbul şi a luat legătura cu foştii şefi din poliţie Yakup Saygilı, Nazmi Ardic, Mahir Çakallı şi Mehmet Akif Üner, toţi fiind suspectaţi că ar avea legături cu mişcarea lui Gulen.

Raportul Anadolu a adăugat că M.T. a discutat telefonic în mod regulat cu fostul procuror Zekeriya Oz, despre care se crede că a fugit în Europa. Oz a primit o sentinţă de închisoare pe viaţă pentru încercarea de a răsturna guvernul lui Erdogan cu forţa şi înfiinţarea unei organizaţii criminale.

Între timp, Ambasada SUA din Ankara a declarat joi că este “profund tulburată” de arestarea angajatului consulatului american, adăugând că acuzaţiile formulate împotriva sa sunt “nefondate”.

De asemenea, ambasada a condamnat şi scurgerile în presa locală, precizând că acestea au provenit “din surse ale guvernului turc care aparent urmăresc să îl judece pe angajatul respectiv în mass media şi nu într-o instanţă”.

“Acuzaţiile nefondate şi anonime împotriva angajaţilor noştri subminează şi devalorizează relaţia îndelungată” dintre Washington şi Ankara, potrivit declaraţiei ambasadei.

Totodată, ambasada americană a precizat că SUA va “continua să discute” cu Turcia pentru a se asigura că angajaţilor săi şi cetăţenilor americani li se oferă un “proces legal corespunzător”.

În timpul evenimentelor din 15 iulie 2016, o facţiune a armatei turce a declarat că a preluat controlul asupra ţării şi că guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan nu mai este la conducere. Totuşi, lovitura de stat a eşuat după câteva ore.

Ankara l-a acuzat pe Gulen de orchestrare puciului eşuat. De fapt, Gulen este acuzat şi de faptul că ar fi în spatele unei îndelungate campanii de răsturnare a guvernului turc prin infiltrarea în instituţiile statului, în special în armată, poliţie şi sectorul judiciar.

După acele evenimente, Erdogan a lansat o campanie masivă de epurare a opoziţiei, arestând şi concediind zeci de mii de persoane pentru implicare sau presupusă implicare în lovitura de stat eşuată sau pentru presupuse legături cu Gulen.