Angela Merkel respinge impunerea de limite pentru refugiaţii din Germania

Cancelarul german a respins apelurile venite din partea Uniunii Social Creştine de a limita numărul de refugiaţi care sunt acceptaţi în Germania. Într-un interviu de lungă durată, ea a apărat summitul G20 din Hamburg şi cheltuielile asupra infrastructurii.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Cancelarul german Angela Merkel, într-un interviu anual difuzat duminică, a refuzat să plaseze o limită superioară asupra numărului de refugiaţi acceptaţi de ţara sa.

Merkel, care a condus Uniunea Creştin Democrată (UCD), s-a distanţat de partidul partener al coaliţiei sale, Uniunea Creştin Socială (UCS) şi a declarat că plasarea unei limite a numărului de refugiaţi nu este calea ce trebuie urmată.

“În ceea ce priveşte limita superioară, poziţia mea este clară: nu o voi accepta”, a declarat cancelarul, susţinând că numărul refugiaţilor ar putea fi redus prin reglementare şi luarea de măsuri pentru a împiedica situaţii care forţează oamenii să fugă dintr-o ţară în alta.

Această poziţie contrastează cu cea a liderului UCS, Horst Seehofer, care a ameninţat că nu va intra într-o coaliţie fără o asemenea limită anuală.

De asemenea, Merkel a precizat în interviu că speră să lucreze cu NATO pentru a soluţiona o prăpastie tot mai mare între Turcia şi Germania.

Accesul la baza NATO din Turcia

Săptămâna trecută, Turcia a refuzat să permită accesul parlamentarilor la baza NATO din Konya în care se află soldaţii germani şi unde operează avioane de spionaj AWACS. Turcia a cerut o amânare a vizitei, care a fost programată pentru luni, invocând starea tensionată a relaţiilor bilaterale turco-germane.

În discuţiile cu Ankara, Merkel a refuzat să asocieze chestiunea extrădării solicitanţilor de azil turci cu accesul la baza din Konya, susţinând că cele două chestiuni nu au nicio legătură. Problema azilului şi dreptul de a vizita soldaţii germani “nu au nimic, dar nimic, de a face una cu cealaltă”, a precizat ea.

“Înainte să tragem concluzii ar trebui mai întâi să aşteptăm să discutăm aceste lucruri cu ajutorul NATO”, a afirmat Merkel, adăugând că “întreaga problema este regretabilă”.

Germania şi-a mutat deja soldaţii de la baza aeriană Incirlik după ce Turcia a refuzat parlamentarilor germani să efectueze vizite acolo şi punctul de atenţie s-a schimbat acum pe o misiune de supraveghere aeriană a NATO la baza din Konya.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut vineri miniştrilor de externe turc şi german să rezolve neînţelegerile dintre ţările lor cu privire la vizitele la bazele aeriene turceşti, problema făcând parte dintr-o serie de tensiuni mai ample între Turcia şi Germania.

G20

Tot în timpul interviului de duminică, cancelarul Angela Merkel a apărat decizia de a găzdui summitul G20 în Hamburg, cunoscut ca fiind un centru fierbinte al extremismului de aripă stângă. Mai multe revolte au izbucnit în oraş pe durata summitului şi zeci de ofiţeri de poliţie şi manifestanţi au fost răniţi. De asemenea, revoltele violente au provocat pagube materiale destul de semnificative.

Cancelarul german s-a distanţat de politicienii locali din partidul ei, care au cerut primarului din Hamburg, Olaf Scholz, membru de top al Partidului Social Democrat, să demisioneze din cauza revoltelor.

Merkel a mai precizat că revoltele au fost absolut inacceptabile, dar că a avut dreptate să invite liderii G20 la Hamburg. “Pentru aceasta, am aceeaşi răspundere precum Olaf Scholz – nu mă feresc”, a adăugat ea.

În luna septembrie Merkel va încerca să obţină un nou mandat în funcţia de cancelar al Germaniei.