Andronescu: N-am eliminat pentru mine incompatibilitatea rector-demnitar. Am eliminat o exagerare introdusă în Legea Educaţiei

Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Ana Petrescu
29.01.2013

La iniţiativa fostului ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, guvernul a aprobat, pe 18 decembrie 2012, o Ordonanţă de Urgenţă (OUG) prin care au fost anulate incompatibilităţile funcţiilor rector-demnitar şi rector-funcţie de conducere în cadrul unui partid politic. Pe de altă parte, prin OUG a fost introdusă o prevedere care stabileşte doar că, în cazul exercitării "unei funcţii de membru al Guvernului său de secretar de stat", rectorul are obligaţia de a se suspenda din funcţie pe perioada exercitării demnităţii.

Ordonanţa a fost aprobată cu câteva zile înainte ca Ecaterina Andronescu să fie declarată incompatibilă de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru deţinerea simultană a funcţiilor de rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti, de senator şi cea de vicepreşedinte PSD. Potrivit site-ul oficial al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNPSA), actualul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie este din februarie 2012 până în prezent rectorul instituţiei.

În acest context, un reporter Epoch Times a stat de vorbă cu fostul ministru de resort, Ecaterina Andronescu, care a acordat un scurt interviu publicaţiei noastre, în care a argumentat că motivul principal pentru introducerea acestei Ordonanţe a fost facilitarea accesului “în sfera publică” a cât mai multor persoane “din mediul academic”, lucru care “ar creşte din toate punctele de vedere calitatea prestaţiei acestor oameni”.

În ceea ce priveşte decizia Guvernului de a lăsa la alegerea părinţilor organizarea clasei pregătitoare la şcoală sau la grădiniţă, senatorul social-democrat a adăugat că Executivul a găsit cea mai bună soluţie pentru evitarea "bulversării" create anul trecut.

Epoch Times prezintă pentru cititorii noştri interviul integral cu senatorul PSD, Ecaterina Andronescu.

Reporter: Înaintea încheierii mandatului, aţi iniţiat o Ordonanţa de Urgenţă care a fost aprobată de Guvern anul trecut, prin care au fost anulate o serie de prevederi din Legea Educaţiei care reglementau normele de incompatibilitate şi le interziceau persoanelor cu funcţii de conducere în cadrul unui partid sau de demnitate publică să exercite şi funcţia de rector? Care a fost scopul acestei OUG?

Ecaterina Andronescu: Întotdeauna am militat pentru ideea de a avea cât mai mulţi oameni din mediul academic în sfera publică. Eu cred că ar creşte din toate punctele de vedere calitatea prestaţiei acestor oameni. Ca urmare, introduci incompatibilitatea care n-a existat niciodată. Dimpotrivă, dacă citiţi legea incompatibilităţilor şi statutul parlamentarilor sunt exceptate activităţile şi funcţiile din învăţământ. Deci să ai oameni din această zonă în sfera publicului n-am avea decât de câştigat. Ca urmare, n-am făcut decât să elimin, după opinia mea, o exagerare pe care a introdus-o Legea Educaţiei. Nu era sediul materiei în Legea Educaţie, avem legea care vizează acest domeniul incompatibilităţilor, Legea 161 şi statutul parlamentarilor, care putea să fie de asemenea cu această prevedere. Ori să introduci în Legea Învăţământului ca să-l scoţi pe Marga de la Cluj şi pe Andronescu de la Bucureşti sau pe cei care mai erau rectori, mi se pare că a fost un abuz, o exagerare.

R: Credeţi că ar mai fi fost posibilă numirea lui Remus Pricopie ca ministru al Educaţiei, dacă nu s-ar fi aprobat această Ordonanţă, în condiţiile în care s-ar fi regăsit în situaţie de incompatibilitate, întrucât este şi rector al SNPSA, potrivit datelor de pe site-ul oficial?

Deci n-am făcut-o pentru mine. Că poate aş fi putut să am o iniţiativă legislativă cât am fost în Parlament. Sincer, ceea ce v-am spus este convingerea mea proprie.

R: Până la urmă a fost sau n-a fost această Ordonanţă o iniţiativă premergătoare care să ofere posibilitatea numirii lui Remus Pricopie ca ministru al Educaţiei?

Deci îmi menţin aprecierea.

R: În legătură cu clasa pregătitoare, recent premierul Victor Ponta a declarat că rămâne la latitudinea părinţilor dacă vor opta pentru clasa pregătitoare la şcoală sau la grădiniţă. Care este părerea dumneavoastră despre această decizie?

Mi se pare că este cea mai bună soluţie. Tot timpul, anul trecut când s-a creat o bulversare a părinţilor, cum n-a existat niciodată în învăţământ, am pledat pentru această idee. Părinţii să fie întrebaţi, părinţii să fie lăsaţi să decidă unde doresc să-şi ducă propriul lor copil pentru care sunt responsabili. În momentul în care tu ca instituţie, fie că vorbesc despre minister, fie că vorbesc despre instituţia numită şcoală, ceri părinţilor asumarea responsabilităţii în educaţia copilului, trebuie să-i respecţi şi drepturile.

R: Dar s-a făcut un sondaj, o consultare a societăţii civile, înaintea luării acestei măsuri?

Eu v-aş ruga să urmăriţi modul în care se gândeşte. Părinţii să decidă. Da? Deci nu există un act normativ care a zis “voi părinţilor”, da? Sunt întrebaţi părinţii, ceea ce mi se pare că este extrem de democratic şi din acest punct de vedere. La Craiova, pe toate grădiniţele din acest oraş, pe părinţii copiilor care sunt în grupa mare în acest an şcolar a fost făcut un sondaj, iar 98% au răspuns într-o direcţie, faptul că doresc să-şi menţină copiii în grădiniţe. Există şi o explicaţie care se leagă de faptul că majoritatea grădiniţelor au program prelungit. Ce înseamnă asta? Că la prânz primesc o masă caldă, că după-masă se pot odihni şi că după aceea au un program educativ de supraveghere până la ora 18.00, când părinţii vin să îşi ia copiii. Deci părinţii, dacă îşi menţin încă un an copiii în grădiniţe, au un an de linişte în plus. Dacă îi trimit la şcoală, după ora 12.00 copilul pleacă de la şcoală şi părintele va trebui să găsească o soluţie. Adică totul are o explicaţie logică în acest demers.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor