Andreea Paul: Exportul medicilor şi asistentelor medicale a secătuit România

Andreea Paul
Andreea Paul (Epoch Times România)

„Exportul masiv de inteligenţă al României nu înseamnă creştere economică pentru ţara noastră. Este un lucru pe care ar trebui să îl ştie fiecare ministru, de la educaţie până la sănătate sau comunicaţii, iar apoi să vină cu soluţii la aceste probleme. Să nu mai permită ca inteligenţa să fie călcată în picioare şi ignorată în România. În ţările dezvoltate, ea este respectată şi bine remunerată”, a scris joi, pe blogul personal, vicepreşedintele PDL Andreea Paul.

Aceasta explică că nu oricine este dispus să lucreze pentru un salariu incomparabil mai mic faţă de cel oferit în ţări precum Germania, Marea Britanie sau Austria. Salariul unui medic debutant în Bucureşti este de aproximativ 300-350 de euro/lună, iar în ţară şi mai mic, în timp ce în Germania sau Marea Britanie acesta este de 3.000 de euro/lună.

„Este alarmant faptul că 80% dintre tinerii absolvenţi sunt pregătiţi să plece peste hotare. În jur de 3% dintre medicii români emigrează în fiecare an în ţări precum Spania, Marea Britanie, Franţa sau Scandinavia, potrivit unui studiu recent. În primele 10 luni ale anului trecut, 2.600 de medici au plecat să muncească în spitalele din străinătate, majoritatea în Marea Britanie, în timp ce restul au ales Germania, Franţa şi Belgia. Începând din 2007, anul în care România a intrat în Uniunea Europeană, şi până în prezent, 28.000 de medici şi 17.000 de asistente medicale au optat pentru un loc de muncă în afara ţării; 80% din cei care au aplicat au fost acceptaţi şi din punct de vedere al certificărilor profesionale şi al limbilor străine cunoscute”, a informat Andreea Paul.

Astfel, politicianul a notat că statul pierde foarte mulţi bani „din cauza exodului medicilor” pentru că plăteşte 30.000 de lei pentru şase ani de pregătire a unui doctor şi 21.000 de lei pentru specializarea acestuia. Astfel, în ultimii şase ani, statul a pierdut cel puţin de 3,5 miliarde de lei.

„Faptul că reuşim să ajungem la aceste ‘performanţe’ în materie de export de minţi strălucite este lăudabil, dar în acelaşi timp înseamnă şi un viitor sumbru atât pentru sistemul medical din România, cât şi pentru sistemul de învăţământ. Viitoarele generaţii de profesori români vor preda în ţările unde au decis să plece”, a explicat aceasta.

În opinia Andreei Paul, pentru a stopa acest exod avem urgent nevoie de o finanţare corectă.

„Universităţile de medicină nu pot să furnizeze pe piaţa muncii mai mult de 2.500 de doctori anual. În condiţiile în care pleacă 3.000 de medici pe an, exportăm mai mult decât „producem”. O finanţare adecvată şi transparentă a sistemului de învăţământ şi a sistemului de sănătate este esenţială pentru şansa românilor la viaţă şi pentru un sistem medical respectabil în România. Românii mai plătesc o dată un cost dacă au cu ce. Şi nu unul mic: cei cu probleme grave aleargă să se trateze în străinătate”, a declarat aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne