Analiză devastatoare pentru PSD în presa elveţiană: Forţele corupte postcomuniste vor să întoarcă România în epoca Ceauşescu

"Modelul de business al Guvernului României este deturnarea fondurilor europene". Aşa se intitulează analiza profesorului Oliver Jens Schmitt publicată de cel mai important ziar de limbă germană din Elveţia - Neue Zürcher Zeitung.
Liviu Dragnea, Carmen Dan (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
07.01.2019

În ciuda speranţelor societăţii civile, România se află într-o criză profundă. În guvernare sunt active forţele corupte postcomuniste, care doresc să întoarcă timpul istoric în perioada Ceauşescu. Motivele pentru fractura între Guvern şi societate sunt profunde, scrie Neue Zürcher Zeitung.

Publicaţia citată a atras atenţia că, de la 1 ianuarie, România a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

"Nu a fost niciodată atât de evident că Guvernul este copleşit de această sarcină. Preşedintele României, Klaus Iohannis, consideră Cabinetul Vioricăi Dăncilă 'complet nepregătit'. Ministrul Afacerilor Europene a demisionat recent de frustrare. Cele două ţări care deţin preşedinţia Consiliului atât înainte, cât şi după România, Austria şi Finlanda, se pregătesc să absoarbă neplăcerile politice emergente. Finlanda chiar s-a oferit să preia sarcina României. Dar se întrezăresc chiar şi probleme mai grave: România preia Preşedinţia nepregătită deoarece Guvernul său este în primul rând preocupat de aducerea sub controlul său a sistemului judiciar independent.

Partidul postcomunist oligarhic PSD, care se numeşte în mod oficial social-democrat, este dominat de oameni care sunt fie condamnaţi sau se tem de o pedeapsă cu închisoarea. Modelul lor de afaceri se bazeaza in principal pe deturnarea fondurilor europene. Atâta timp cât UE le-a permis să facă asta, membrii acestei caste corupte şi-au văzut de activitatea lor în linişte. Postcomunistii devin tot mai nervosi odata cu protestele masive si preluarea presedintiei UE, care au atras atentia opiniei publice internationale asupra Romaniei", arată Neue Zürcher Zeitung.

Profesorul Oliver Jens Schmitt a remarcat că "distrugerea statului de drept este deja avansată", în contextul în care DNA este slăbită după demiterea liderului său, Laura Codruţa Kovesi, iar, în prezent, au loc proceduri de revocare care îl vizează pe procurorul general Augustin Lazăr, "la fel de eficient, dar mai puţin cunoscut".

"Starea de spirit în ţara este tensionată. Populaţia urbană bine educată este frustrată, dar şi resemnată. România, care nu numai că preia Preşedinţia, dar sărbătoreşte, de asemenea, şi aniversarea de o sută de ani (...) se află în cea mai gravă criză de la căderea dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu. Un stat care ar trebui să reprezinte UE, cel puţin simbolic, este ameninţat de o procedură în temeiul articolului 7 din cauza încălcării principiilor democratice. (...) Motivele pentru devastarea statului şi a societăţii în România sunt profunde. (...) Ca şi în alte state postcomuniste, vechile cadre şi clicile lor reînnoite au păstrat puterea de-a lungul generaţiilor. Un aparat de partid puternic, regional şi local, un control considerabil asupra serviciului public şi distribuirea resurselor de stat. Grupul din jurul celui mai puternic om din ţară, Liviu Dragnea, nu poate fi decât periculos. Acesta şi-a eliminat cu succes adversarii din partid, cum ar fi primarul municipiului Bucureşti. Oricum aceştia nu erau adversari credibili din cauza propriilor maşinaţiuni", se arată în articolul publicaţiei elveţiene.

Pe de altă parte, analistul a atras atenţia că în unele părţi ale administraţiei, în special în sistemul judiciar, au apărut oameni care au contracarat cu fermitate şi cu succes încercările de încălcare a regulilor. Şi, în paralel, s-a ridicat o clasă de mijloc urbană, bine educată, care s-a pronunţat din ce în ce mai ferm împotriva autoritarismului parazitar al postcomuniştilor, dar, de asemenea, şi împotriva corupţiei din cadrul celui mai mare partid de opoziţie, PNL.

"Sutele de mii de demonstranţi, cu marea lor de lumini pentru statul de drept, au creat pe plan internaţional o nouă imagine a ţării lor. Ca şi în alte state, însă, aceste mişcări civice nu s-au organizat pe o bază politică de partid. Spectrul partidelor democrat-liberale a fost volatil în România după 1989 şi niciodată un adversar serios pentru aparatul PSD.

Chiar şi astăzi, opoziţia este fragmentată, iar exponenţii ei divizaţi. Lipseşte un lider, dar mai ales un program coerent şi convingător. Preşedintele Klaus Iohannis a apărut prea târziu să se lupte cu PSD în opinia multora din Opoziţie şi este izolat din punct de vedere politic fără un partid puternic.

Conflictele personale inhibă mobilizarea, dar de asemenea şi cea mai dificilă moştenire a dictaturii: lipsa de încredere şi influenţa serviciilor secrete, care au o influenţă semnificativă în politică. Frica celor din PSD faţă de justiţie, pe de o parte, şi frica justificată a multor români privind viitorul, pe de altă parte, au condus în 2018 la un amestec de acţiune şi resemnare. (...) Opozanţii s-au mobilizat pe 10 august la un miting masiv care a fost zdrobit de Guvern cu o brutalitate necunoscută în România de la mineriade.

Guvernul a intensificat preluarea deplină a puterii de către PSD. În acelaşi timp, însă, emigrarea persoanelor bine educate continuă. În România, există o lipsă tot mai mare de profesionişti, iar îngrijirile medicale se află într-o stare îngrijorătoare în multe locuri. Cel puţin o cincime din populaţia activă locuieşte în străinătate", precizează Neue Zürcher Zeitung.

Oliver Jens Schmitt a precizat că, spre deosebire de Ungaria şi Polonia, PSD nu avea o ideologie până acum, lucru care se schimbă în prezent.

"Propaganda îndreptată împotriva Bruxelles-ului foloseşte manevrele din perioada lui Ceauşescu când se referă la suveranitatea şi solidaritatea naţională. Biserica Ortodoxă şi Academia de Ştiinţe, care se consideră a fi păzitorii unei identităţi naţionale presupuse a fi ameninţate, servesc ca o piatră de temelie pentru curentele anti-UE. Protagoniştii lor primesc sprijin din partea mass-mediei controlate de ruşi.

Preşedintele Academiei este considerat un posibil candidat la următoarele alegeri prezidenţiale. (...) Potrivit sondajelor, puterea PSD şi aliatul său, ALDE, aparent liberal, se află pe un teren minat. Majoritatea populaţiei româneşti este orientată spre Vest şi nu poate fi înşelată în mod automat prin propaganda autoritară.

Justiţia continuă să apere statul de drept în ciuda presiunilor masive. Conducătorii sunt vulnerabili personal şi pot fi pedepsiţi, deoarece depind de fondurile UE. Socialiştii şi liberalii din Parlamentul European ar putea exclude PSD şi ALDE din rândurile lor. Două lucruri sunt totuşi decisive: voinţa UE de a-şi pune în aplicare cu fermitate principiile de bază în România. Şi voinţa şi abilitatea opoziţiei româneşti de a oferi alegătorilor o alternativă unită şi convingătoare. Stabilizarea României este, de asemenea, importantă pentru Occident, având în vedere provocările ruse recente împotriva Ucrainei. Ţara cu noua bază militară din Deveselu este singurul partener NATO încă de încredere în regiunea Mării Negre", potrivit Neue Zürcher Zeitung.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor