ANAF: Din ce în ce mai multe firme intră în insolvenţă şi nu-şi plătesc datoriile către stat

(photos.com)
Liviu Şerbănescu
11.10.2012

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală avertizează că firmele au revenit la tendinţa înregistrată mai ales în anii 1997-1998, de a apela la creditul fiscal, respectiv de a nu-şi plăti datoriile către stat. De aceea, ANAF recomandă acestor companii să se îndrepte către creditul bancar, a precizat luni Mihail Constantin, vicepreşedinte al instituţiei.

"Din cauza gradului ridicat de îndatorare al firmelor fiscul este foarte vulnerabil şi scoate cu greu banii de la firme. Atunci când se execută bunurile acestora, toate sechestrele stau şi-şi pierd din valoare pentru că nu există apetit de cumpărare pe piaţă", a spus Constantin la o conferinţă pe teme economice organizată la BNR.

Totodată, el a arătat că ANAF începe să treacă de la profilul economic pe care ar trebui sa îl aibă, la profilul juridic, angajând în ultima perioadă tot mai mulţi jurişti, pentru a reprezenta instituţia în litigii cu firme.

Mihail Constantin a mai precizat că ANAF se confrunta şi cu multe intrări în insolvenţă, prin care firmele se protejează faţă de fisc şi de creditori, precum şi cu o tendinţă de "abandonare" a societăţilor comerciale, prin intrarea în inactivitate.

De asemenea, el a mai declarat că "circuitele evazioniste" reuşesc să se replieze tot mai rapid, creând astfel dificultăţi instituţiei de fisc de a recupera datoriile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor