ANAF are un nou instrument de lucru. Ordonanţa care reglementează şi bacşişul

sigla ANAF
sigla ANAF (Epoch Times România)

Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte situaţiile în care pot fi sancţionate de către ANAF firmele care sunt găsite cu nereguli a fost publicată marţi în Monitorul Oficial, relatează Hotnews. Noul act normativ emis de Guvernul Ponta defineşte şi bacşisul, care, în viitor, urmează să fie impozitat.

În accepţiunea Guvernului, "prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar".

Potrivit OUG 8/2015 publicată marţi în Monitorul Oficial, bacşişul se justifică prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale şi va fi evidenţiat pe un bon fiscal distinct.

Firmele stabilesc prin regulament de ordine interioară dacă veniturile provenite din încasarea bacşişului rămân la dispoziţia lor sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaţilor. Dacă bacşişul se distribuie salariaţilor, acesta nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii. Sumele provenite din încasarea bacşişului se înregistrează în contabilitate la alte venituri, iar sumele distribuite salariaţilor se înregistrează pe seama cheltuielilor, potrivit reglementărilor contabile aplicabile.

La ora începerii programului de lucru, banii personali deţinuţi de angajaţii firmei care îşi desfăşoară activitatea în unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor să fie înregistraţi într-un registru de bani personali, special întocmit în acest sens.

Orice sumă de bani găsită în plus faţă de suma înregistrată la ora începerii programului de lucru nu reprezintă suma justificată prin registrul de bani personali. Modelul şi conţinutul registrului de bani personali precum şi procedura de înregistrare a acestuia la organul fiscal, urmează să fie aprobate prin ordin al ministrului Finanţelor Publice în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

După intrarea în vigoare a actului normativ, angajaţii operatorului economic vor fi obligaţi ca, la solicitarea organelor de control, să prezinte sumele de bani aflate asupra lor, atunci când se află în incinta unităţii de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor în care îşi desfăşoară activitatea şi în timpul programului de lucru.

În cazul defectării aparatelor de marcat electronice fiscale, până la repunerea în funcţiune a acestora, operatorii economici sunt obligaţi să înregistreze într-un registru special toate operaţiunile efectuate şi să emită chitanţe, în condiţiile legii, pentru respectivele operaţiuni şi facturi, la cererea clientului. Obligaţia privind înregistrarea operaţiunilor efectuate într-un registru special nu se aplică operatorilor economici care desfăşoară activitatea de transport în regim de taxi, mai prevede Ordonanţa de Urgenţă.

Grila de amenzi:

1. În situaţia în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este de până la 300 lei inclusiv, dar nu mai mult de 3% inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului sau la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta se sancţionează cu avertisment, fără aplicarea sancţiunii complementare.

2. În cazul în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este de până la 300 lei inclusiv, dar mai mare de 3% , din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta va fi sancţionată cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei, fără aplicarea sancţiunii complementare.

3. Când suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este cuprinsă între 300 lei şi 1.000 lei inclusiv, însă este mai mică de 3% inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei, fără aplicarea sancţiunii complementare.

4. În cazul în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este cuprinsă între 300 lei şi 1.000 lei inclusiv şi este mai mare de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei iar activitatea operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenţia va fi suspendată pentru 30 de zile, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni.

5. În cazul în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este mai mare de 1.000 lei, dar mai mică de 3% inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, amenda va fi cuprinsă între 20.000 lei şi 25.000 lei, fără aplicarea sancţiunii complementare.

6. Când suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este mai mare de 1.000 lei şi mai mare de 3%, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, iar fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 25.000 lei la 30.000 lei. În plus, se suspendă pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenţia, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni, indiferent pentru care dintre situaţiile prevăzute mai sus a fost aplicată sancţiunea la prima abatere, în cadrul termenului de 24 de luni.

7. Pentru situaţiile stipulate la punctele 4 şi 6, în cazul în care operatorul economic achită atât amenda, cât şi o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, sancţiunea complementară (suspendarea pentru 30 de zile a activităţii operatorului economic pentru unitatea în care s-a constatat contravenţia) încetează de drept în termen de 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator.

În plus faţă de aceste sancţiuni, inspectorii ANAF vor dispune confiscarea sumelor care nu pot fi justificate prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, în registrul de bani personali, în registrul special sau în chitanţe.

Prin suma nejustificată se înţelege contravaloarea bunurilor livrate sau serviciilor prestate pentru care nu s-au emis bonuri fiscale, valoarea bacşişurilor încasate pentru care nu s-au emis bonuri fiscale, diferenţa până la preţul de vânzare a bunului sau tarifului cu o valoare inferioară.

Reamintim că această ordonanţă a fost dată în urma unei uriaşe presiuni mediatice stârnite de faptul că ANAF, în goana de a aduce mai mulţi bani la buget, a închis, în baza unei alte OUG date de Guvernul Ponta, numeroase firme, pentru doar câţiva lei ce nu se regăseau pe bon.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne