Ample controale în toată ţara pentru depistarea EColi în carne şi lactate

Coincidenţă sau nu, ANSVSA anunţă controale la nivel naţional la o zi după ce doi copii au fost diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic.
(ANDREJ ISAKOVIC / AFP / Getty Images)

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă, la o zi după ce presa a semnalat două noi cazuri de sindrom hemolitic uremic (SHU) la copii, un amplu control naţional pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli. Controalele vor începe de luni, 16 mai, şi vor dura până la finele anului.

"Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Radu Roatiş Cheţan, a dispus structurilor teritoriale că, începând cu data de 16 mai şi până la sfârşitul anului, să desfăşoare un Plan Naţional de Control care va avea ca tematică determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.", se arată în comunicatul ANSVSA.

Activităţile incluse în acest plan naţional de controale presupun prelevarea de probe din unităţi de abatorizare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri şi pieţe agroalimentare şi dozatoare de lapte.

ANSVSA mai anunţă că planul naţional de control este susţinut de către crescătorii de animale şi operatorii din industria alimentară de profil din ţara noastră şi că instituţia a dispus prelevarea unui număr total de 1.096 de probe de carne şi lapte.

Toate probele recoltate în cadrul acţiunilor prevăzute în acest Plan vor fi transmise Institutului de Igienă şi Sănătatea Publică Veterinară pentru a fi analizate. Costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA.

Potrivit sursei citate, decizia preşedintelui ANSVSA a fost luată pe baza unei analize de risc, elaborată şi finalizată recent de către specialiştii Autorităţii.

"Un argument în plus îl constituie şi apropierea sezonului estival, atunci când pe litoral sau în alte zone de interes turistic din ţară va creşte rulajul de marfă al unităţilor din industria alimentară şi afluxul de turişti aflaţi în concediu şi copii aflaţi în vacanţă, în tabere şcolare.", se mai arată în comunicat.

ANSVSA va face public, săptâmânal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate în cadrul acestui Plan Naţional de Control.

Reamintim că ţara noastră s-a confruntat recent cu un val de îmbolnăviri printre bebeluşi, îmbolnăviri care au condus la trei decese. Copiii ar fi fost infectaţi cu E Coli. Sursa infestării bebeluşilor nu a fost încă stabilită.

Sâmbătă, la o lună după ce problema îmbolnăvirilor cu sindrom hemolitic uremic părea să se fie rezolvat, alte două noi cazuri au fost semnalate. Un copil din Bacău a fost transferat la Iaşi vineri seară cu suspiciune de SHU, iar o fetiţă de un an şi opt luni, diagnosticată la Piteşti cu sindrom hemolitic uremic, a fost transferată la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne