Amnesty International Moldova cere autorităţilor să combată tortura şi tratamentele inumane în penitenciare

(ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
26.06.2013

Organizaţia nonguvernamentală "Amnesty International Moldova" (AIM) cere autorităţilor să combată tortura şi tratamentele inumane în penitenciare. Miercuri, activiştii AIM au înconjurat Penitenciarul nr. 13 din Chişinău cu lanţuri improvizate pe care le-au rupt, pentru a-şi exprima astfel nemulţumirea faţă de condiţiile inumane din penitenciarele din Republica Moldova şi, în special, din Penitenciarul nr. 13, care se află într-o stare deplorabilă.

Activiştii au scandat lozinci precum: "Vrem condiţii umane în penitenciare!", "Prea multe condamnări la CEDO", "Rupem lanţurile torturii!". Directorul Executiv al AIM, Cristina Pereteatcu, a relatat că "Penitenciarul nr. 13 este de mulţi ani celula ruşinii şi a torturii". "Însă chiar şi în aceste condiţii, autorităţile afirmă că drepturile omului sunt respectate pe deplin în cadrul penitenciarului, şi că doar sarea de bucătărie avea termenul de valabilitate expirat.

Deţinuţii sunt nevoiţi să suporte condiţiile inumane - hrana şi lumina insuficientă, lipsa lenjeriei de pat, prezenţa rozătoarelor în celule, fumatul pasiv. Atât Ministerul Justiţiei, cât şi Departamentul Instituţiilor Penitenciare trebuie să conştientizeze că persoanele care îşi ispăşesc pedeapsa, urmează să fie integrate în societate, prin urmare au dreptul la condiţii decente", a menţionat directorul AIM, venind cu îndemnul ca această instituţie să fie închisă şi demolată.

Directorul organizaţiei, Victor Panţîru, a relatat că "deţinuţii trebuie să-şi ispăşească greşelile într-un mod corect şi sănătos". "Chiar dacă nu au fost sesizate atât de multe cazuri de tortură ca în anul 2009, totuşi acest fenomen există şi atât statul, cât şi societatea civilă trebuie să îl combată. Solicităm ca deţinuţii bolnavi de tuberculoză din Penitenciarul nr. 13 să fie transferaţi la spitalul din cadrul Penitenciarului "Pruncul" pentru a li se acorda asistenţă medicală necesară", a conchis Panţîru. Republica Moldova a pierdut la CEDO 62 de dosare pe cazuri de tortură şi tratamente inumane, fiind obligată să plătească despăgubiri în valoare de circa 13 mln. de lei. Dintre aceste dosare, 13 se referă la condiţiile de detenţie din Penitenciarul nr. 13. Pentru a sublinia acest fapt, activiştii organizaţiei au sădit simbolic în faţa penitenciarului, 62 de flori galbene şi 13 flori roz, care aveau tulpina din sârmă ghimpată.

Anual, pe data de 26 iunie, este marcată Ziua Internaţională a ONU pentru susţinerea victimelor torturii, precizează InfoTag.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor