Amenzile pentru nerespectarea noii legi a energiei cresc de 10 ori, până la 10% din cifra de afaceri

Epoch Times România
20.03.2012

Amenzile pentru nerespectarea noii legi a energiei electrice, avizate vineri de Guvern, sunt de 10 ori mai mari decât prevedea vechiul act normativ şi pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri a companiilor, potrivit proiectului care a intrat în dezbaterea Executivului.

Astfel, în cazul persoanelor fizice, cea mai mică amendă este de 2.500 de lei, iar cea mai mare, 20.000 de lei.

Sancţiunile mari vin în cazul companiilor, care pot plăti amenzi de cel puţin 20.000 de lei şi până la un milion de lei. Vechea lege a energiei, 13/2007, prevedea amenzi între 25.000 şi 100.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

În noua lege sunt cuprinse şi sancţiuni între 1 şi 10% din cifra de afaceri, pentru "nerespectarea cerinţelor de independenţă a operatorului de distribuţie sau a operatorului de transport şi de sistem şi/sau a reglementărilor privind controlul direct sau indirect asupra unor întreprinderi din sectorul producerii, furnizării, distribuţiei sau transportului de energie electrică".

Totodată, noua lege prevede că, "în situaţii de dezechilibre majore între cerere şi oferta şi disfunctionalităţi evidente ale pieţei de energie electrică, Guvernul, la propunerea ANRE şi cu avizul Consiliului Concurenţei, poate limita creşterea excesivă a preţurilor/tarifelor sau blocarea acestora pentru o perioadă determinată de maxim 6 luni, perioadă care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă circumstanţele care au determinat adoptarea respectivei decizii".

Guvernul poate lua această decizie prin fixarea unei limite superioare a preţului pe o piaţă centralizată sau prin limitarea venitului din activitatea reglementată, costurile operatorilor urmând să fie recuperate ulterior.

Noua lege a fost trimisă în Parlament pentru a fi adoptată în regim de urgenţă. Principala modificare, prezentată vineri de Guvern, este liberalizarea pieţei de energie până la 31 decembrie 2013 pentru firme şi până la 31 decembrie 2017 pentru populaţie.

Legislaţia din domeniul electricităţii a trebuit modificată pentru a prelua ultimele directive europene din domeni, respect Pachetul 3 legislativ, iar liberalizarea pieţei a fost cerută de FMI şi Comisia Europeană în cadrul acordului de tip preventiv.

În următoarea perioadă, o măsură similară va fi luată şi în cazul Legii gazelor. Guvernul şi FMI vor conveni, la vizita din aprilie a finanţatorilor, calendarul de liberalizare a pieţei de gaze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor