Ambasadorul SUA: Derapajele din Justiţie dau ocazia Rusiei să profite şi să dezbine societatea românească

Hans Klemm, ambasadorul SUA
Hans Klemm, ambasadorul SUA (Epoch Times România)

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, şi-a exprimat îngrijorarea, într-un interviu acordat publicaţiei Europa Liberă, că Rusia ar putea profita de slăbirea luptei anticorupţie din ţara noastră pentru a genera dezbinare în societatea românească.

Întrebat care sunt riscurile unor manevre precum modificarea Legilor Justiţiei, decapitarea DNA şi găsirea soluţiilor de salvare a politicienilor corupţi, ambasadorul american a replicat:

"În preambul, Tratatul NATO de la Washington stipulează că toate ţările membre NATO trebuie să urmărească principiile democraţiei, libertăţilor individuale şi statului de drept. Şi Parteneriatul nostru Strategic este întemeiat pe principii similare. Statul de drept include un sistem judiciar independent, procurori liberi de influenţe politice neadecvate şi un efort de a combate infracţiunile şi corupţia din sistemul public. Riscurile pe care le identificăm aici sunt ca România să nu adopte pe deplin aceste principii şi, nereuşind să lupte adecvat împotriva corupţiei, să ofere actorilor care doresc să prejudicieze România, precum Rusia, o ocazie să profite de acest lucru şi să genereze dezbinare în societatea românească."

În acelaşi timp, Hans Klemm a precizat că Ambasada SUA are "o echipă care monitorizează activităţile de influenţă malignă ale Rusiei din presa şi societatea românească".

"Încercăm să împărtăşim din ce în ce mai mult aceste informaţii cu partenerii noştri din Guvernul României, dar şi cu publicul român. Aşa cum aţi spus, nivelul de propagandă rusă şi încercările de influenţă malignă sunt îngrijorător de ridicate şi suntem foarte bucuroşi de nivelul de rezistenţă la aceste activităţi demonstrat de România", a precizat ambasadorul SUA.

În ceea ce priveşte candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, Hans Klemm şi-a exprimat respectul pentru candidatul român şi a afirmat că a avut o cooperare excelentă cu fosta şefă DNA de-a lungul timpului, care e "deplin calificată pentru post".

Interviul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne