Ajutat de prieteni, sau cu forţele proprii - declaraţii care l-ar putea aduce pe Ivan Ceban în faţa procurorilor

Ion Ceban
Ion Ceban (The Epoch Times România)

Consilierul municipal, Aliona Doroş, vice-preşedintă a fracţiunii Platforma DA, a sesizat, vineri 6 decembrie, Procuratura Generală şi Procuratura Anticorupţie în cazul acţiunilor primarului general al municipiului Chişinău, Ivan Ceban, cu privire la acceptarea de către acesta a plăţilor de la aşa numiţii „prieteni” în scopul renovării biroului său şi acoperirii cheltuielilor pentru deplasări.

Declaraţiile de genul: „Nu cheltuim bani publici. Nu fac nici eu personal, sunt nişte prieteni, dacă o să-mi permită să le spun numele, o să le spun”, au fost făcute public de către actualul primar al municipiului Chişinău pentru postul de televiziune TV8.

Mai mult decât atât, întrebat cât l-a costat vizita la Moscova, Ceban a afirmat că „Nu a costat nimic bugetul public”, iar la întrebarea din banii cui a mers, primarul a adăugat că „asta mai puţin contează. Există nişte proceduri acolo, care sunt mai complicate. Vizita a fost ad-hod, de asta ne-am descurcat cu forţele proprii”.

„Având în vedere că edificiul Primăriei municipiului Chişinău este patrimoniu public şi monument ocrotit de stat, că primăria este o instituţie publică, activitatea căreia se bazează pe transparenţă şi legalitate, aceste tranzacţii, plăţi şi numele agenţilor economici implicaţi în „reparaţia” biroului primarului trebuie să fie publice.

Primarul general, fiind persoană cu funcţie publică, este obligat prin lege să declare plăţile efectuate de terţe persoane implicate. În caz contrar, toate aceste transferuri şi achitări pot fi considerate mită pentru anumite servicii sau tranzacţii dubioase, care ar putea urma”, se arată în sesizarea vice-preşedintei fracţiunii Platforma DA.