Ambasadorul nord-coreean în Italia solicită azil [rapoarte media neconfirmate]

Steagul Coreei de Nord
Steagul Coreei de Nord (Manan Vatsyayana/AFP/Getty Images)

Ambasadorul nord-coreean la Roma, Jo Song-gil, a cerut azil politic pentru el şi familia sa în Europa, a susţinut mass media sud-coreeană joi, citând surse diplomatice anonime din Seul, potrivit Deutsche Welle.

Potrivit publicaţiei sud-coreene Joongang Ilbo, ambasadorul Jo a făcut cererea de azil în decembrie 2018, după ce i s-a ordonat să se întoarcă în Coreea de Nord.

Oficialii italieni nu sunt încă decişi în ceea ce priveşte pasul următor, a notat ziarul citând o sursă anonimă, care a mai adăugat că ambasadorul este protejat într-un loc sigur.

Jo, ambasadorul Coreei de Nord la Roma începând cu octombrie 2017, doreşte să obţină azil într-o ţară europeană nespecificată, potrivit publicaţiei sud-coreene.

Precedentul ambasador a fost expulzat din Roma după cel de-al şaselea test nuclear desfăşurat de Phenian, care a încălcat astfel o serie de rezoluţii ONU.

Oficialii sud-coreeni nu au putut confirma imediat rapoartele media. “Analizăm situaţia”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării, adăugând că nici agenţiile de informaţii încă nu au putut susţine afirmaţiile.

Dacă rapoartele sunt confirmate, Jo va fi cel mai înalt oficial care dezertează din Coreea de Nord începând cu 2016, când Thae Yong-ho, la acea vreme adjunct al ambasadorului în Marea Britanie, a căutat azil politic în Coreea de Sud.

Mulţi diplomaţi nord-coreeni trebuie să îşi lase în ţară membrii familiilor când pleacă în străinătate, pentru a fi împiedicaţi să dezerteze în perioada în care lucrează în diverse ţări.

Jo şi-a luat soţia şi familia cu el când a ajuns la Roma în mai 2015, ceea ce sugerează că el provine dintr-o familie privilegiată, potrivit publicaţiei sud-coreene.

Se cunoaşte faptul că Jo este “fiul sau ginerele unuia dintre oficialii de rang înalt din regimul nord-coreean”, a adăugat publicaţia.

Coreea de Nord este condusă de Kim Jong-un, un membru al dinastiei Kim, care a controlat statul comunist izolat timp de 3 decenii, strivind opoziţia şi construind arme nucleare, în acest proces încălcând o serie de rezoluţii internaţionale. Totodată, Kim este acuzat de comiterea de numeroase abuzuri împotriva drepturilor omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe