Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti: Margaret Thatcher este văzută ca un simbol al luptei împotriva comunismului

Funeraliile fostului premier britanic Margaret Thatcher, Catedrala St. Paul, Londra, 17 aprilie 2013.
Funeraliile fostului premier britanic Margaret Thatcher, Catedrala St. Paul, Londra, 17 aprilie 2013. (Stefan Wermuth - WPA Pool / Getty Images)

Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, a scris într-o postare pe blogul său că a fost impresionat de multitudinea de mesaje primite la moartea doamnei Margaret Thatcher şi de felul în care acţiunile şi realizările acesteia au fost percepute în această parte a Europei.

”În primul rând, Lady Margaret Thatcher este văzută ca un simbol al luptei împotriva comunismului şi o rază de speranţă pentru români în perioada întunecată a regimului Ceauşescu. Au fost persoane care au descris spiritul ei luptător, patriotismul de care a dat dovadă, şi felul în care a susţinut căderea regimului comunist, fapt ce a transformat-o într-un prieten de nădejde al României. Unul dintre vizitatorii noştri români a spus: “Vă mulţumim că ne-aţi schimbat viitorul, mulţumim că ne-aţi redat libertatea.” Alţii au evidenţiat spiritul său de lider în diverse alte domenii, cum ar fi faptul că politica ar trebui să fie accesibilă tuturor, indiferent de poziţia socială, sex sau culoarea pielii. Şi, desigur, există o recunoştinţă pentru reformele profunde pe care le-a instaurat în economia britanică, precum şi pentru viziunea sa asupra unor proiecte importante precum construirea Tunelului Canalul Mânecii.

Lady Margaret Thatcher a fost un prim-ministru care a schimbat Regatul Unit dar şi întreaga Europa. Bucuria ei la căderea comunismului în România a fost una spontană şi sinceră. La primirea veştii înlăturării lui Nicolae Ceauşescu ea a spus “Îi urăm bun-venit României în familia naţiunilor libere”. În această parte a Europei libertatea reprezintă moştenirea ei durabilă, asupra căreia vă invit să reflectăm în timpul ceremoniilor de comemorare de astăzi de la Londra.”

Peste 2.000 de persoane, inclusiv Premierul Marii Britanii David Cameron şi Regina Elizabeth, au asistat miercuri la funeraliile lui Margaret Thatcher de la Londra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne