Vosganian va reprezenta Guvernul României la funeraliile „Doamnei de Fier”

Un portret al fostului prim-ministru Margaret Thatcher este lăsat lângă florile din faţa reşedinţei ei din Piaţa Chester din Londra, la 8 aprilie 2013.
Un portret al fostului prim-ministru Margaret Thatcher este lăsat lângă florile din faţa reşedinţei ei din Piaţa Chester din Londra, la 8 aprilie 2013. (Peter Macdiarmid / Getty Images)

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, va participa miercuri, 17 aprilie, ca reprezentant al Guvernului României, la Catedrala Saint Paul din Londra, la funeraliile fostului premier britanic Margaret Thatcher.

Prim-ministru al Marii Britanii din 1979 până în 1990, Margaret Thatcher a decedat în urma unui accident vascular cerebral la 8 aprilie 2013, la vârsta de 87 de ani.

„Doamna de Fier” a lăsat instrucţiuni clare legate de propria înmormântare şi a dispus, cu limbă de moarte, ca funeraliile ei să nu fie de stat. Singura femeie din istoria Marii Britanii, care a ocupat postul de prim-ministru, nu a vrut ca fondurile publice să fie folosite pentru înmormântarea sa.

Aproape 700 de militari vor participa la ceremonia al cărei serviciu funebru se va derula la Catedrala Saint Paul, în faţa a aproape 2.000 de invitaţi, între care regina Elisabeta a II-a şi numeroase personalităţi politice internaţionale cum ar fi Nancy Reagan, Mihail Gorbaciov şi Frederick de Klerk, ultimul preşedinte al apartheid-ului sud-african.

Conform dorinţei familiei, trupul ei va fi incinerat, iar urna va fi depusă alături de cea a soţului său, Denis. Mark Thatcher, fiul lor, s-a declarat emoţionat de mesajele de condoleanţe primite din întreaga lume. Familia va suporta o parte din cheltuielile de funeralii. Guvernul a anunţat că nu va face publică cifra totală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe