Ambasada SUA atacată cu rachete de talibani

Un barbat afgan merge printr-un cimitir in partea veche a Kabulului pe 25 mai 2011
Un barbat afgan merge printr-un cimitir in partea veche a Kabulului pe 25 mai 2011 (Punit Paranjpe / AFP / Getty Images)

Ambasada SUA la Kabul a fost atacată, miercuri, cu rachete de insurgenţii talibani, însă incidentul nu s-a soldat cu victime, scrie joi Wall Street Journal.

Atacul de miercuri, care a avut loc la 06:40 ora locală a declanşat o alarmă generală, care a trimis personalul în adăposturi întărite din complexul puternic fortificat al ambasadei. Un oficial al ambasadei a confirmat într-o declaraţie că "foc indirect" – prescurtare pentru rachete sau mortiere - a lovit de complexul.

"Miercuri dimineaţă, în jurul orei 6.40, două rachete au căzut în curtea ambasadei americane. Nimeni nu a fost rănit", a comunicat reprezentanţa diplomatică, citată de AFP.

Potrivit documentului citat toţi americanii sunt în siguranţă, iar ambasada continuă să investigheze atacul.

Într-un mesaj text trimis reporterilor, purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabiullah Mujahid a revendicat atacul, susţinând că patru rachete au fost lansate către ambasada SUA, provocând "pierderi grele", deşi

Talibanii fac frecvent declaraţii exagerate referitoare la diverse atacuri care vizează forţele afgane şi de coaliţie.

În altă parte din Kabul, trei poliţişti afgani au fost răniţi într-un atac separat cu rachete.

Hashmat Stanikzai, un purtător de cuvânt al poliţiei din Kabul, a declarat că trei ofiţeri au fost răniţi în timp ce încercau să dezamorseze o rachetă care era setată să lovească un cimitir. Doi dintre sunt ei în stare critică, a declarat acesta.

Atacurile cu rachete insurgente sunt de multe ori inexacte. Se folosesc rachete de artilerie, care sunt sprijinite pe şine improvizate sau pe mormane de pământ şi setate cu un de cronometru. Poliţia din Kabul a declarat că trei rachete au fost plantate în cimitir, şi ca un suspect a fost arestat.

Într-un alt incident, o rachetă a căzut în apropierea sediului Preşedinţiei afgane, fără a provoca însă victime.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe