Amazonul este un gardian al limbilor indigene

Membrii unui trib amazonian la graniţa dintre Brazilia şi Peru, 2011
Membrii unui trib amazonian la graniţa dintre Brazilia şi Peru, 2011 (© Gleison Miranda / FUNAI / Survival / UncontacTedtribes.org / BrazilPhotos)

În Peru, au supravieţuit 47 de limbi indigene vorbite de aproximativ patru milioane de persoane - dintr-un total de 29 milioane - aproape toţi locuitorii din jungla amazoniană.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică şi Informatică (INEI) doar patru limbi materne provin din Sierra - regiunea care ocupă mai mult de jumătate din întregul teritoriu naţional format din Anzii Cordilieri peruvieni – iar toate celelalte 43 provin din Amazon. Unele dintre acestea sunt vorbite de comunităţi foarte mici, cum ar fi cei din Resigaro, zona de Loreto, limbă folosită de numai 37 de peruani.

Nicio limbă originală nu este vorbită pe Coastă - zona umedă pe litoralul Oceanului Pacific, care împreună cu Sierra şi regiunea Amazonului formează a treia regiune a ţării - unde trăieşte majoritatea populaţiei naţionale.

Dintre localnici, 83% vorbesc limba quechua ca limba lor maternă şi 11% Aymara, iar restul vorbesc mai multe limbi de origine amazoniană. Cu toate acestea, doar 16 din limbile originale care au fost analizate au un alfabet recunoscut de lege. Problema în ce priveşte procesul de elaborare a unui alfabet pentru fiecare limbă, spune directorul Oficiului pentru Învăţământul Rural din cadrul Ministerului Educaţiei, Rosa Maria Mujica, este lipsa de consens între variantele versiunilor scrise de unele limbi, cum ar fi acelaşi Quechua, care se schimbă în funcţie de regiune.

În 2001, statul a promulgat o lege pentru a păstra limbile originale într-o ţară în care oamenii de ştiinţă consideră că au fost pierdute cel puţin 37, iar 27 dintre cele care supravieţuiesc riscă să dispară.