Amânarea acordului energetic al R. Moldova cu UE este necesară, asigură Filat

Epoch Times România
04.10.2012

Decizia R. Moldova de a cere amânarea aplicării unor prevederi ale acordului energetic cu UE până în 2020 este necesară şi nu este o excepţie, în context european, afirmă premierul Vlad Filat, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Situaţia energetică a Moldovei este însă excepţională, a declarat premierul Filat, care a menţionat că în acest moment Chişinăul este dependent de o singură sursă de energie, Gazprom, şi nu are un sistem alternativ de gazoducte.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca R. Moldova să încheie un nou acord cu Gazprom până la sfârşitul anului, premierul Filat a declarat că partea moldovenească este pregătită să semneze, dar trebuie lămurite anumite aspecte. “Doar că apar anumite formule de calcul şi anumite înţelegeri ce vizează, spre exemplu, preţul gazului livrat, condiţiile de tranzit şi multe alte chestiuni în implementarea acestor prevederi. În cazul nostru, dincolo de acordul de livrare, urmează să soluţionăm problema ce ţine de garantarea investiţiilor Gazprom în Republica Moldova, ce ţine de administrarea datoriilor care sunt ale companiilor, în cea mai mare parte din stânga Nistrului şi unora din dreapta Nistrului faţă de Moldovagaz, în rezultat faţă de Gazprom şi să avem clarificată problema, fiind privită per ansamblu”, a explicat şeful Guvernului de la Chişinău.

Premierul Vlad Filat a anunţat săptămâna trecută că Republica Moldova va cere amânarea cu patru ani a implementării pachetului III energetic în cadrul Comunităţii Energetice Europene pentru a putea negocia mai uşor cu concernul rus Gazprom.

Anunţul a venit după ce ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a declarat, în urmă cu trei săptămâni, că Rusia condiţionează diminuarea preţului la gaze pentru Republica Moldova de renunţarea de către aceasta la participarea la Tratatul energetic european şi rezolvarea problemei datoriilor acestei ţări faţă de concernul Gazprom, în valoare de peste patru miliarde de dolari.

Anunţul premierului Vlad Filat privind amânarea aplicării anumitor prevederi ale acordului energetic cu UE a fost apreciat de mai mulţi analişti ca o cedare a Chişinăului, în urma presiunilor exercitate de Federaţia Rusă.

Şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, Dirk Schuebel, a declarat însă că Uniunea Europeană nu este împotriva continuării colaborării Chişinăului cu Gazprom. "Nu avem nimic împotriva continuării colaborării cu Gazprom. Până în anul 2020, situaţia se va schimba. Noi negociem cu Federaţia Rusă pentru a rezolva această problemă", a declarat Dirk Schuebel, într-o emisiune a postului de televiziune TV 7.

Mai mult, şeful delegaţiei europene în R. Moldova a menţionat că UE va acorda Chişinăului anul viitor un ajutor financiar în valoare de 40 milioane de euro. Banii vor fi destinaţi modernizării ramurii energetice şi identificării altor surse de energie, nu doar petrol şi gaz.

"Cred că Moldova ar fi putut să utilizeze cu 50 la sută mai puţină energie, dacă această sursă ar fi fost administrată corect", a adăugat Dirk Schuebel.

La rândul său, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, a afirmat că amânarea implementării pachetelor energetice europene, anunţată de premierul Vlad Filat, este o decizie corectă. "Republica Moldova rămâne parte a comunităţii energetice europene, noi rămânem cu angajamente în cadrul acestui pachet. Am obţinut o perioadă de timp mai mare, decât ceea ce am cerut anterior. O asemenea poziţie poate să determine mersul cu succes al negocierilor cu Gazprom", a explicat Lupu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor