Aman şi Ierusalim sub o jumătate de metru de zăpadă [VIDEO]

Mioara Stoica
14.12.2013

În Siria, Iordania, Israel, Palestina şi Egipt zăpada a acoperit diverse localităţi situate chiar şi în deşert.

Fenomenul este considerat bizar, având în vedere că în Egipt, la Cairo, ultima zăpadă a căzut în 1639, în mijlocul "Micii Ere Glaciale", în urmă cu 374 ani!

Vineri dimineaţă, vremea rece - care în ultimele zile a afectat întreaga Europă de sud-est aducând zăpadă mai întâi la Istanbul, apoi în Ierusalim şi în deşertul sirian - a ajuns chiar mai la sud, invadând Egiptul, unde au fost înregistrate violente furtuni de zăpadă.

În oraşele situate pe dealuri, cum ar fi Amman şi Ierusalim, metropole dens populate, zăpada în sine nu este excepţional de mare, dar acumulările extraordinare, ca cele care au fost înregistrate între joi şi vineri, sunt un record: în ambele oraşe, de fapt, stratul de zăpadă este de aproape 50 cm (şi continuă să ningă!). Nu ninge în luna decembrie de 120 de ani! În aceste locuri zapada este comună în ianuarie şi februarie, dar chiar şi în timpul iernii acumulările sunt rareori atât de abundente. Faptul că zăpada a căzut atât de mult în prima jumătate a lunii decembrie face ca evenimentul să fie cu adevărat excepţional.

Ierusalimul este paralizat. "Luptăm împotriva unei furtuni de zăpadă de o violenţă excepţională - a declarat primarul Nir Barkat - drumurile vor fi curăţate numai când zăpada se va opri. Între timp suntem angajaţi în ajutarea tuturor celor care au fost blocaţi de furtună". Vineri au fost închise toate şcolile iar autorităţile au sfătuit persoanele să rămână în casă şi să evite călătoriile. La operaţiunile de salvare participă şi armata.

Este un eveniment "istoric", a declarat la radio public meteorologul Sharon Wexler. În afară de Ierusalim, sunt grav afectate de furtuna de zăpadă oraşele Ramallah şi Betleem, în timp ce în Gaza s-au verificat mai multe pene de curent şi mii de familii au fost evacuate. Între timp continuă să ningă iar condiţiile meteorologice rămân ideale ca ninsoarea să nu se oprească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor