"Am reuşit! Kovesi, votată oficial procuror şef european" - Orban şi Cioloş au făcut anunţul

Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)

Preşedintele PNL Ludovic Orban, a anunţat primul joi, în cadrul unui comunicat de presă, că fosta şefă DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost votată oficial procuror - şef european, în urma votului din COREPER.

"Este o victorie imensă pentru România, la care a contribuit decisiv Preşedintele Klaus Iohannis, alături de liderii şi europarlamentarii PNL care au făcut un lobby intens pentru Laura Codruţa Kovesi. PNL, în calitate de membru al PPE, a folosit toate pârghiile de influenţă pentru a obţine acest rezultat, reuşind să determine schimbări de poziţii în rândul ţărilor care iniţial nu au votat în favoarea Laurei Codruţa Kovesi. În momentul critic, am reuşit să câştigăm în favoarea candidatului român bătălia cu PSD din PE, care şi-a declarat susţinerea pentru Kovesi, după ce Consiliul votase în favoarea candidatului francez. Acel moment a fost hotărâtor pentru parcursul ulterior al candidaturii, în condiţiile în care ne-am confruntat cu tactici diversioniste ale europarlamentarilor PSD. Am obţinut decizia de menţinere a sprijinului Parlamentului European după alegerile europene şi am reuşit să accelerăm formarea comisiei de negociere pentru a relua, astfel, votul din COREPER", a declarat Orban.

Potrivit liderului PNL, este un succes cu atât mai important, în condiţiile în care Guvernul Dăncilă a militat împotriva candidatului român printr-o campanie agresivă şi toxică de fake-news.

"În acelaşi timp, este o palmă imensă primită de Guvernul Dăncilă din partea statelor europene. Mesajul transmis Guvernului PSD este că poziţiile pe care le adoptă nu sunt luate în seamă, nu sunt în concordanţă cu abordările europene. Actualul Guvern este căzut în irelevanţă şi nu poate obţine nimic bun pentru România", a precizat Orban.

În scurt timp a venit şi reacţia USR-PLUS:

Delegaţia Alianţei USR-PLUS în Parlamentul European a transmis că "a făcut diferenţa care a condus la votul pozitiv de astăzi" pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al Parchetului European.

Potrivit USR-PLUS, de azi, candidata din România are cale liberă pentru a ocupa una dintre cele mai importante poziţii în Uniunea Europeană.

În Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană (COREPER) s-a dat votul pozitiv şi decisiv pentru numirea fostei şefe a DNA, după ce acelaşi comitet votase, înainte de alegerile din 26 mai, pentru susţinerea candidatului Franţei.

"Când am ajuns la Bruxelles exista un blocaj în numirea doamnei Kovesi datorită faptului că Parlamentul European o susţinea pe ea dar Consiliul Uniunii Europene pe candidatul francez. Au urmat negocieri susţinute pentru a convinge mai multe state membre să-şi schimbe poziţia iar noi am făcut acest lucru coordonat, vorbind cu şefii de guverne care sunt reprezentaţi în grupul Renew Europe. Cel mai important argument pentru schimbarea poziţiei de azi a COREPER este faptul că Franţa a anunţat susţinerea pentru Codruţa Koveşi iar acest lucru s-a întâmplat prin eforturi susţinute şi întâlniri pe care le-am avut cu colegii noştri francezi din grup dar şi din alte state care nu aveau o poziţie clară", a declarat Dragoş Tudorache, co-preşedinte al delegaţiei USR PLUS în Parlamentul European.

"Rezultatul de azi arată că putem avea un cuvânt greu în Europa dacă ne propunem asta. Am anunţat încă din campania electorală că vom face totul pentru a câştiga influenţă la nivelul UE şi o vom folosi în interesul României. Azi vedem ce înseamnă să ai influenţă europeană şi să susţii un candidat român la funcţia de procuror-şef european cu toată forţa. Evident, meritele sunt ale Laurei Codruţa Kovesi pentru că are un CV ireproşabil şi a convins prin integritatea ei şi prin extraordinara muncă pe care a făcut-o la DNA", a precizat şi Cristian Ghinea.