Altă nebunie: Marea Britanie se teme de o penurie de fructe anul viitor, după dispariţia restricţiilor pentru români

O romanca lucreaza la strans de capsuni in localitatea Palos de la Frontera, provincia spaniola Huelva.
O romanca lucreaza la strans de capsuni in localitatea Palos de la Frontera, provincia spaniola Huelva. (CRISTINA QUICLER / AFP / Getty Images)

Fermierii locali se tem că recolta de căpşuni şi alte fructe din Marea Britanie va fi redusă în 2013, din cauza ridicării restricţiilor pe piaţa muncii impuse românilor şi bulgarilor, relevă cotidianul "Daily Mail" în ediţia sa electronică.

Cei 22.000 de muncitori agricoli români şi bulgari care în prezent lucrează la cules de fructe în timpul verii vor părăsi câmpurile de căpşuni pentru locuri de muncă mai bine plătite şi mai confortabile la oraş, apreciază fermierii.

Ca urmare, magazinele şi supermarketurile riscă să ducă lipsă de căpşuni şi alte fructe şi legume de sezon, întrucât vor fi prea puţini lucrători care să le culeagă, conform "Daily Mail".

Teoria reducerii numărului de culegători de fructe şi potenţialul pericol au fost dezvăluite de consilierul pe migraţie al ministerului de Interne britanic, profesorul David Metcalf.

Uniunea naţională a fermierilor solicită relaxarea reglementărilor în domeniul migraţiei, pentru a permite zecilor de mii de lucrători agricoli din afara Europei să vină în Marea Britanie, pentru a înlocui forţa de muncă reprezentată de români şi bulgari, a declarat profesorul Metcalf.

Românii şi bulgarii vor putea lucra în Marea Britanie fără restricţii de anul viitor.

Nu mai puţin de 21.750 de români şi bulgari se duc în prezent anual în Marea Britanie pentru şase luni, în baza Schemei lucrătorilor agricoli sezonieri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne