Miniştrii britanici nu au făcut nicio încercare de a estima numărul de imigranţi români şi bulgari (Daily Mail)

Miniştrii britanici nu au făcut nicio încercare de a estima numărul de români şi bulgari care vor ajunge în Marea Britanie atunci când controalele la frontieră vor fi eliminate, aşa cum ar fi reieşit anterior din declaraţia unui ministru, relatează Daily Mail în ediţia din 14 februarie.

Potrivit cotidianului britanic, acest lucru înseamnă că, cu aproape 11 luni înainte de ridicarea restricţiilor, guvernul britanic nu are nicio idee cât de multă presiune va fi pusă pe serviciile publice atunci când imigranţii din aceste două ţări vor avea acces liber pe piaţa muncii din Marea Britanie începând cu 1 ianuarie.

În urmă cu o lună, ministrul britanic pentru comunităţi şi administraţie locală, Erik Pickles, susţinuse că guvernul deţine o estimare a acestui număr, dar refuză să o publice de teamă să nu 'sperie' publicul.

În prezent, a reieşit însă că nu a existat un astfel de raport şi că nici nu va fi cerut unul, scrie Daily Mail, care cataloghează situaţia drept 'o incredibilă farsă a Whitehall-ului'.

Pickles a lăsat să se înţeleagă greşit într-un interviu TV în direct, iar greşeala nu a fost niciodată corectată, susţine publicaţia. Consecinţa a fost că miniştrii au petrecut ultima lună refuzând să dea publicităţii un studiu care nu a fost niciodată scris.

'Farsa' datează din 13 ianuarie, atunci când Pickles a fost întrebat dacă guvernul a întreprins cercetări pentru a estima numărul de imigranţi care vor ajunge în Marea Britanie de la 1 ianuarie.

'Am văzut cifre. Nu am fost convins de aceste cifre. Am cerut o explicaţie suplimentară, iar atunci când voi avea această explicaţie şi voi avea încredere în cifre, voi vorbi despre ele', a declarat la acel moment ministrul.

Ulterior, declaraţia sa i-a determinat pe parlamentarii conservatori să solicite publicarea documentului care conţine estimările. Luni, ministrul imigraţiei, Mark Harper, a părut că refuză să dea publicităţii studiul, declarând că nu ar fi 'de ajutor'.

În realitate, însă, răspunsul lui Pickles a fost confuz, în condiţiile în care tot ceea ce a văzut acesta au fost cifrele furnizate de câteva consilii locale, cu privire la românii stabiliţi deja, care trăiau în locuinţe sociale.

Ieri, ministerul lui Pickles susţinea încă că 'deţine informaţii' pe această temă, refuzând în acelaşi timp să le publice.

Noaptea trecută, un purtător de cuvânt al departamentului menţionat a precizat: 'Aceasta a fost o replică standard, care menţionează că ne luăm timpul necesar pentru a lua în considerare cu atenţie solicitarea făcută în baza liberului acces la informaţii'.

'Mai degrabă decât să producem proiecţii speculative, ne concentrăm munca pe abuzul de liberă circulaţie şi pe abordarea factorilor care îi atrag pe imigranţii europeni spre Marea Britanie', a precizat purtătorul de cuvânt.

Organizaţia MigrationWatch a estimat că până la 75.000 de imigranţi pe an ar putea ajunge în Marea Britanie. Noaptea trecută, preşedintele acesteia, Sir Andrew Green, a declarat: 'Dacă guvernul nu a făcut în realitate o estimare a (numărului) imigranţilor din România şi Bulgaria, este timpul s-o facă'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe