Alianţa USR PLUS depune plângere împotriva PSD şi a Gabrielei Firea

Dan Barna şi Dacian Cioloş
Dan Barna şi Dacian Cioloş

Alianţa USR PLUS o acuză pe Gabriela Firea de încălcarea regulilor de desfăşurare a campaniei electorale prin utilizarea unor mijloace de promovare mascată şi indirectă în mass-media audiovizuală. În plus, Alianţa a depus plângere la Biroul Electoral al Circumscripţiei Electorale a Municipiului Bucureşti împotriva Gabrielei Firea, a Primăriei Capitalei şi împotriva PSD.

La rândul lor, preşedintele USR Bucureşti, Claudiu Năsui şi preşedintele PLUS Bucureşti, Vlad Voiculescu, solicită sesizarea Autorităţii Electorale Permanente (AEP) în legătură cu modul de finanţare a campaniei electorale a Gabrielei Firea din bugetul Primăriei Capitalei, precum şi a organelor abilitate cu privire la acest caz.

“Actualul Primar General al Municipiului Bucureşti, dna Gabriela Firea, candidează pentru un nou mandat din partea PSD, în cadrul alegerilor locale din data de 27 Septembrie 2020, PSD prezentând de asemenea lista de candidaţi la Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Cu titlu prealabil se impune a se reţine astfel legătura indisolubilă care există între alocările bugetare ale administraţiei publice locale actuale (reprezentată prin Primar) şi interesele candidatului PSD la această funcţie, actualul primar vizând astfel obţinerea unui nou mandat. Dispoziţiile legale în materie impun o serie de limitări şi constrângeri specifice cu privire la modalitatea de realizare a campaniei electorale, unele explicite şi unele implicite, iar un raţionament juridic judicios implică obligaţii de analiză de fond şi nu doar de formă, în spiritul corectitudinii şi echităţii procesului electoral”, se arată în plângerea semnată de Năsui şi Voiculescu.

De asemenea, Alianţa mai precizează că, începând cu data de 31 august, moment care “se suprapune în mod straniu cu campania electorală pentru Alegerile Locale 2020”, în spaţiul media (transmitere posturi TV şi radio şi preluările specifice în mediul online) a început difuzarea unor spoturi menite să promoveze activitatea Primăriei Capitalei, după cum urmează:

- un spot video promovează proiectul Primăriei Capitalei de consolidare a clădirilor istorice;

- al doilea spot promovează lucrările de infrastructură ale Primăriei Capitalei pentru poduri şi pasaje;

- mesaje audio aferente sunt difuzate şi în cadrul posturilor de radio.

Prin plângerea sa, USR-PLUS acuză desfăşurarea unei campanii electorale mascate şi indirecte, în condiţiile în care spoturile reclamate ar reprezenta, în fapt, un mesaj electoral specific susţinerii realegerii Gabrielei Firea.

“Vă rugăm de asemenea să sesizaţi atât Autoritatea Electorală Permanentă privind modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului Gabriela Firea, din bugetul autorităţii publice locale, cât şi organele abilitate în vederea constatării unor eventuale fapte contravenţionale ori de altă natură faţă de situaţia de fapt”, se mai arată în plângere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne