Alexandru Slusari: Sub paravanul micşorării presiunii furtului miliardului se ascund riscuri enorme pentru cetăţenii RM

Alexandr Slusari, deputatul Platformei DA în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)
Maria Maevschi
07.03.2020

Vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, deputatul Alexandr Slusari, vicepreşedinte al Parlamentului a punctat că aprobarea de către Parlamentul de la Chişinău, în lectură finală a proiectului de lege prin care se propune instituirea unui nou mod de alocare şi distribuire a profitului disponibil al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) la venitul bugetului de stat, nu este decât o bombă cu ceas.

„Votul de azi pentru proiectul 81 este o bombă cu ceas. Marea majoritate a celor care au votat, precum şi mulţi cetăţeni, cred că încă nu au înţeles unde e pericolul aici”, a declarat Slusari în cadrul unui briefing de presă, specificând că dacă nu a fost anulată legea miliardului, ar fi fost bine ca măcar să fie suspendată.

Totodată deputatul PPDA a punctat că acest document cu care a venit vineri 6 martie, Guvernul şi nu Banca Naţională, nici pe departe nu are nimic în comun cu soluţionarea problemei miliardului, cu scoaterea poverii de pe umerii cetăţenilor, fiind, de fapt, cu totul altceva. „Ceea ce s-a votat azi este un lucru şi mai grav”.

„Acest document, dincolo de faptul că nu soluţionează problema miliardului, el introduce un mecanism foarte periculos pentru situaţia viitoare şi cu părere de rău noi în ultimul timp suntem obişnuiţi că ceea ce spune şi propune Dodon sunt minciuni. Spunea că el o să anuleze legea miliardului, o să plătească pensiile, o să aloce mai mulţi bani pentru proiectele sociale, dar în ultimul timp el vine cu mai multe proiecte în care se declară una, dar se face cu totul altfel şi se face în detrimentul cetăţenilor”, a comentat parlamentarul.

În context, Slusari a ţinut să explice mecanismul pierderilor BNM la moment, menţionând că potrivit formulei care a fost până în prezent, pierderile BNM erau acoperite din fondul de rezervă fără atragerea surselor din bugetul de stat.

Însă ceea ce majoritatea parlamentară a votat vineri, sub paravanul micşorării presiunii pe cetăţeni, a dus la schimbarea acestei formule, cetăţenii Republicii Moldova fiind de acum înainte supuşi riscului să achite pierderile BNM, în cazul în care ele vor exista, din bugetul de stat.

„Dacă scade capitalul statutar al BNM mai jos de 4%, acum aflându-se la 5,5%, conform modificărilor votate astăzi în Parlament, anume din buzunarul contribuabilului moldovean va fi nevoie de acoperit pierderile BNM.

Prin această modificare sunt oarecum relaxaţi şi cei de la BNM, ei vor şti că în caz de pierderi, nu din propria rezervă, dar din Bugetul de stat totul va fi acoperit”, a subliniat Alexandru Slusari, adăugând totodată că Dodon, în acest an electoral, este gata să arunce totul pe tava celui de-al doilea mandat al său, apoi poate să vină şi potopul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor