Alexandru Slusari: Pentru Plahotniuc, primarii sunt doar carne de tun în scopuri electorale

La 18 ianuarie 2018, Guvernul de la Chişinău a propus lichidarea Comisiei paritare pentru descentralizare, fapt ce va duce la îngustarea la maximum a câmpului de dialog cu reprezentanţii instituţiilor publice locale, consideră conducerea Platformei DA.
Chiril Moţpan, Andrei Năstase, Alexandru Slusari
Chiril Moţpan, Andrei Năstase, Alexandru Slusari (The Epoch Times România)

Contrar angajamentelor guvernării atât faţă de cetăţenii Republicii Moldova cât şi faţă de partenerii externi de dezvoltare, Guvernul de la Chişinău se lansează în tot felul de iniţiative menite să accelereze procesul de centralizare excesivă a statului. Declaraţiile aparţin Platformei Demnitate şi Adevăr, potrivit căreia la 18 ianuarie 2018, Guvernul a venit cu o iniţiativă de lichidare a Comisiei paritare pentru descentralizare.

În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a declarat că executivul de la Chişinău, condus în mod impropriu de către „un individ” care nu deţine funcţia de prim-ministru, făcând referire la liderul PD, Vlad Plahotniuc, urmăreşte ca toate problemele privind descentralizarea RM să fie atribuite Consiliului naţional pentru reforma administraţiei publice.

„În loc să eficientizeze dialogul cu autorităţile locale şi să desfăşoare reforme ample şi profunde de descentralizare administrativă, financiară şi politică în interesul oamenilor, administraţia centrală oligarhică, din contră, îngustează la maximum câmpul de dialog cu reprezentanţii instituţiilor publice care, conform tuturor studiilor, se află în topul credibilităţii cetăţenilor”, a menţionat Andrei Năstase.

Prin astfel de iniţiative, regimul oligarhic continuă, în opinia preşedintelui PPDA, cu insistenţă sugrumarea autorităţilor locale, atât de facto, cât şi de jure. Operaţiunile de uniformizare a culorii politice a primarilor şi consilierilor locali prin intermediul şantajului şi coruperii sunt însoţite acum şi de acte juridice, menite să lichideze rămăşiţele autonomiei locale şi dialogului paritar cu reprezentanţii acesteia.

Mai mult decât atât, Năstase consideră că Plahotniuc vede în aleşii locali doar o maşinărie de asigurare a voturilor pentru prelungirea mandatului „de jefuire a ţării”. În acest context, Platforma DA a solicitat Guvernului „Plahotniuc - Filip” retragerea proiectului de lege privind lichidarea Comisiei paritare pentru descentralizare.

În context, vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a menţionat că regimul de la guvernare încearcă să transmită funcţiile de paritate Consiliului Naţional pentru Reformare a Administraţiei Publice, un organ unde sunt doar deputaţi şi miniştri, iar cuvântul paritate este străin pentru ei.

„Observăm tot mai mult şi mai mult acea tendinţă de centralizare excesivă. Regimul autoritar nu are nevoie de autorităţi locale autosuficiente şi puternice. El altfel vede structura teritorială a Republicii Moldova. Pentru actualul regim şi mafiotul principal Vlad Plahotniuc, primarii reprezintă doar carne de tun, în scopul atragerii voturilor în alegeri şi gestionarea lucrurilor în interesul regimului oligarhic”, a punctat Slusari.

„Este absolut evident că după ce şi-au subordonat instituţiile statului, Plahotniuc şi Partidul Democrat îşi doresc absoluta subordonare şi a autorităţilor locale, care sunt foarte importante. Deznădejdea este ceea ce se aşterne peste Republica Moldova”, a conchis secretarul formaţiunii PPDA, Chiril Moţpan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe