Matei Dobrovie: USR are planuri de extindere în Republica Moldova

Intenţionând să treacă Prutul, USR chiar va colabora cu Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Platforma Demnitate şi Adevăr, a menţionat deputatul român, îndemnând şi moldovenii să le dea o şansă celor două formaţiuni noi la parlamentarele din toamnă.
Matei Dobrovie(USR),
Matei Dobrovie(USR), (Florin Chirila/Epoch Times)

Deputatul USR Matei Dobrovie consideră că strategia României pentru Republica Moldova în anul 2018 ar trebui centrată pe relaţia cu cetăţenii, menţionând că intenţionează să întreprindă mai multe vizite atât la Chişinău cât şi pe întreg teritoriul basarabean.

„USR are chiar planuri de extindere în Republica Moldova. Noi trebuie să colaborăm cu forţele din Republica Moldva, acele forţe pozitive, care pot cu adevărat şi vor să introducă acolo nişte criterii de integritate, transparenţă şi să creeze nişte instituţii funcţionale şi să ducă la o viaţă mai bună a cetăţenilor”, a declarat parlamentarul român în cadrul emisiunii „Ora Bucureştiului” de la 10 TV.

În opinia acestuia, relaţia decidenţilor din România cu cetăţenii Republicii Moldova ar trebui să fie mai directă, să nu mai fie intermediată prin aceste partide care vremelnic se află la guvernare şi abia se mai regăsesc în actualele sondaje.

Mai mult decât atât, politicianul consideră că România trebuie să aibă o opţiune strategică axată strict pe finanţarea acelor actori care pot să schimbe faţa Republicii Moldova şi viaţa cetăţenilor în bine.

În context, Dobrovie a precizat că USR chiar a dispus înfiinţarea unui fond numit „Libertatea” pentru Republica Moldova „în cadrul agenţiei RoAiD, agenţie care se ocupă de asistenţa de finanţare în România, care să fie un administrator de granturi prin care diferite proiecte, pe mass-media, pe drepturile omului, pe stat de drept, justiţie, să poate fi finanţate”.

Luând în considerare faptul că USR intenţionează să treacă Prutul, politicianul a mai punctat că există o probabilitate foarte mare să fie încheiate şi nişte acorduri, întrucât deocamdată USR se află în relaţii bune cu Partidul Acţiune şi Solidaritate al Maiei Sandu şi Platforma Demnitate şi Adevăr a lui Andrei Năstase.

„Vom colabora cu siguranţă cu aceste forţe care după părerea mea trebuie susţinute pentru că ele nu dispun, ca partidele actuale decredibilizate în sondaje, de pârghiile puterii, mecanisme, fonduri etc.”, a adăugat Dobrovie.

În contextul alegerilor parlamentare din Republica Moldova, deputatul USR consideră că anul 2018 va fi un an cu o mare însemnătate pentru moldoveni, având în vedere miza foarte mare şi anume dacă vor reuşi forţele anti-oligarhice, cu adevărat pro-europene, să câştige aceste alegeri sau dacă vom asista la o victorie a forţelor pro-ruse.

Totodată, politicianul român a ţinut să menţioneze că din cauza derapajelor actualei guvernări care este pro-europeană doar declarativ, cetăţenii Republicii Moldova în momentul de faţă nu văd îmbunătăţiri considerabile al nivelului lor de trai şi nici efectele reformelor clamate de actuala putere, fapt ce ar putea pune în dificultate adevăratele forţe pro-europene de la Chişinău.

„Aici este perversitatea actualului joc de la Chişinău, şi anume că prin aceşti aşa-zişi pro-europeni care conduc în momentul de faţă şi care au perpetuat o stare de corupţie şi sărăcie în Republica Moldova, riscăm practic să ajungem la un rezultat pe care nu ni-l dorim, exact acela pe care România a încercat să-l evite, şi anume să vină pro-ruşii la putere”, a reiterat Matei Dobrovie.

În context, deputatul USR le-a sugerat cetăţenilor să cugete foarte bine în acest an în care Moldova se află la răscruce, cine sunt cei care merită cu adevărat votul lor, chiar vor să îi ajute să ducă o viaţă mai bună în ţara lor, îndemnându-i în acelaşi timp să dea o şansă celor care nu au mai condus până acum Republica Moldova, însă care au demonstrat în carierele lor că respectă principiile integrităţii, cinstei, şi au respect faţă de cetăţean.