Alegerile prezidenţiale din Rusia: Investitorii se aşteaptă la 'stabilitate', mass-media - la 'strânsul şurubului'

(Pascal Le Segretain / Getty Images)
Epoch Times România
23.02.2012

Atitudinile protestatare din Rusia continuă să-şi piardă vigoarea, iar analiştii prognozează 'un cadru mai sever' care va fi impus mass-media ruseşti imediat după alegeri: în mod clar, Putin nu doreşte ca postul de radio 'Eho Moskvî' sau cel de televiziune 'Dojd' să se transforme într-un pivot al mişcării revoluţionare, comentează presa occidentală.

Se creează impresia că investitorii au ajuns să considere riscurile legate de valul de proteste din Rusia o chestiune ce ţine deja de trecut, notează The Financial Times. Indicii bursieri ai MMVB (Bursa Valutară Interbancară din Moscova ) au crescut la începutul acestui an cu 20% , iar ai RTS (Sistemul Comercial Rus) cu 11%. Creşterea s-a înregistrat după scăderea bruscă de 11% produsă în decembrie, când demonstraţii fără precedent i-au alungat pe investitori din Rusia, aminteşte publicaţia.

'Riscurile politice sunt evaluate în mod evident în scădere, după ce investitorii au văzut rezultatele ultimelor sondaje de opinie, care arată că Putin va câştiga alegerile din primul tur. Acest lucru le convine de minune investitorilor', declară Chris Weafer, strateg-şef al companiei de investiţii 'Troika Dialog'.

Analiştii sunt de părere că, în cazul în care Putin va fi ales din primul tur, investitorii se vor întoarce în Rusia cu forţe noi, în timp ce un al doilea tur ar putea prelungi incertitudinile. Continuarea activităţii investiţionale va depinde de reformele pe care le va iniţia noul regim al lui Putin.

Cu prilejul viitoarelor alegeri prezidenţiale, în Rusia au fost resuscitate mecanisme de propagandă sovietice, constată cotidianul economic francez La Tribune. În toată regiunea Ural au apărut panouri publicitare imense, cu logotipuri ale marilor grupuri industriale: pe aceste panouri nu există nici numele, nici fotografia lui Putin, însă este folosit cuvântul-cheie al campaniei premierului - 'stabilitate'.

De la începutul lui ianuarie, multe companii private şi de stat din întreaga Rusie îşi mobilizează angajaţii pentru participarea la manifestaţii în sprijinul lui Putin. Astfel se testează loialitatea nu doar faţă de premierul Putin, ci şi faţă de autorităţile locale, care la rândul lor sunt supuse presiunilor din partea Kremlinului, notează La Tribune.

Unii oameni de afaceri se sustrag acestui unanim elan de devotament. De exemplu, bancherul Aleksandr Lebedev a propus pentru Consiliul director al companiei aviatice ruse 'Aeroflot' candidatura bloggerului Alexei Navalnîi, odios în ochii Kremlinului. Printr-o ciudată coincidenţă, la sfârşitul săptămânii trecute banca lui Lebedev a fost ţinta unui amplu desant format din reprezentanţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) şi ai controlorilor de la Banca Centrală, subliniază cotidianul francez.

La rândul său, concurentul lui Putin din cursa prezidenţială, miliardarul Mihail Prohorov, s-a plâns de faptul că afişele sale sunt date jos în mod ilegal. Este adevărat că de pe acestea lipseşte cuvântul 'stabilitate': Prohorov preferă 'dezvoltare'.

Publicaţia Foreign Policy aminteşte de presiunile la care au fost supuse consiliile directoare ale postului de radio 'Eho Moskvî' şi postului de televiziune 'Dojd'. Acum, când poziţiile lui Putin sunt ceva mai instabile, premierul nu doreşte ca asemenea mass-media precum 'Eho Moskvî' să se transforme într-un pivot al mişcării revoluţionare.

Ţinte ale atacurilor din partea organismelor puterii au devenit şi publicaţiile Kommersant-Vlast sau Bolşoi Gorod. Foreign Policy vede şi alte semne de 'strângere a şurubului': demisiile de la postul de televiziune NTV, desfiinţarea unor emisiuni de pe MTV şi Pervîi Kanal, verificările la care a fost supusă banca unde Navalnîi are conturi.

E o simplă coincidenţă sau o râvnă exagerată a autorităţilor locale? În opinia politologului Gleb Pavlovski, este evidentă 'o tendinţă clar conturată', care 'este menită să închidă, după alegeri, mass-media din Rusia într-un cadru mai ferm'. După cum prognozează politologul, presa va fi acuzată pe linie juridică sau de conţinut amoral. Se va face presiune inclusiv asupra providerilor de internet şi proprietarilor de mass-media.

Vladimir Putin nu a fost niciodată un mare fan al internetului, remarcă Jacob Gronholt-Pedersen în blogul său găzduit de The Wall Street Journal, însă şeful staffului său electoral, Stanislav Govoruhin, a manifestat şi mai mult scepticism: într-un interviu acordat unui post naţional de televiziune, acesta a catalogat internetul drept 'groapă de gunoi', declarând că acesta este controlat de Departamentul de Stat al SUA.

Premierul Putin, candidat la preşedinţia Rusiei, s-a confruntat în ultimele luni cu ample proteste în masă, organizate preponderent cu ajutorul reţelelor de socializare. 'Se pare, însă, că acest lucru nu i-a trezit lui Putin interesul pentru comunicarea on-line cu electoratul său', îşi exprimă Gronholt-Pedersen regretul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor