Alegerile locale din R. Moldova: Au fost aleşi 518 primari. În 380 localităţi va avea loc turul doi

Ştampilă pentru alegeri
Ştampilă pentru alegeri (moldova.org)

Comisia Electorală Centrală a informat că la alegerile locale generale din Republica Moldova, care au avut loc duminică, 20 octombrie, au fost aleşi 518 primari, iar în 380 de localităţi, va fi necesar turul doi de scrutin întrucât niciunul dintre candidaţi nu a acumulat majoritatea voturilor.

Cele mai multe posturi de primar au fost câştigate din primul tur de candidaţii Partidului Democrat (PDM) care au venit la şefia primăriilor din 191 de localităţi. Partidul Socialiştilor (PSRM) a obţinut 124 funcţii de primar, iar Blocul ACUM – 82.

Partidul Liberal Democrat (PLDM) s-a ales cu 26 de funcţii de primar, Partidul Şor (PPŞ) – cu 13, iar Partidul Nostru (PN) – cu 10. Partidul Comuniştilor (PCRM) a obţinut 4 mandate, Partidul Popular Românesc (PPR) – 2, iar Partidul Liberal (PL) şi Partidul Unităţii Naţionale (PUN) – câte unul. În 64 de localităţi alegerile pentru funcţia de primar le-au câştigat candidaţii independenţi.

Principalele trei formaţiuni politice parlamentare vor avea cei mai mulţi candidaţi la funcţia de primar în turul doi de scrutin. Astfel, PSRM va avea 175 de candidaţi, PDM – 173, iar Blocul ACUM – 167. Urmează PLDM cu 44 de candidaţi, PPŞ – cu 38, PN – cu 20 şi PCRM – cu 16. În turul doi vor concura şi 84 de candidaţi independenţi.

Al doilea tur al alegerilor locale va avea loc la 3 noiembrie.