Alegerile de duminică din R. Moldova vor fi monitorizate de 1745 observatori, acreditaţi de Comisia Electorală Centrală

Comisia Electorală Centrală a R. Moldova
Comisia Electorală Centrală a R. Moldova (cec.md)

Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chişinău a acreditat vineri ultimii observatori pentru monitorizarea alegerilor locale generale şi a alegerilor parlamentare noi din 20 octombrie. Astfel, scrutinele de duminică vor fi monitorizate de 1.600 observatori naţionali din partea a 11 organizaţii.

De asemenea, CEC a acreditat 145 de observatori internaţionali de la 11 misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, 11 autorităţi electorale străine şi 3 organizaţii non-guvernamentale internaţionale.

Totodată, instituţia a informat alegătorii printr-un comunicat că în cadrul alegerilor de duminică, în secţiile de votare va funcţiona sistemul de înregistrare video. Sistemul reprezintă „o măsură suplimentară de securizare şi asigurare a transparenţei procesului de votare, a operaţiunilor electorale, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale”.

CEC a ţinut să sublinieze că montarea camerelor video în secţiile de votare nu va compromite secretul votului. Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte, exclusiv în cazul unor eventuale litigii electorale, acestea vor putea fi utilizate în calitate de dovezi pentru examinarea şi soluţionarea lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe