Alegeri cu scântei şi apel la 112, la Colegiul Medicilor Stomatologi Bucureşti: Aşa ceva nu am mai văzut

(Digi24)
Loredana Diacu
25.11.2019

Colegiul Medicilor Stomatologi din Bucureşti şi-a ales, în acest weekend, conducerea, alegerile fiind unele care s-au lăsat cu mega-scântei. Mai exact, observatorilor independenţi li s-a cerut să părăsească sala înainte de numărarea voturilor. Practic, aceştia n-au avut voie să asiste la numărătoare, deşi acesta este momentul când, în genere, la orice alegeri, au loc cele mai multe fraude.

Când observatorii independenţi au arătat că acest lucru este ilegal, au fost ameninţaţi că vor fi scoşi afară din sală cu jandarmii. De altfel, preşedintele secţiei de votare, Dr. Silviu Petre Stoicescu, a încercat să-i convingă pe jandarmii care au asigurat paza că observatorii vor să împiedice desfăşurarea procesului electoral, respectiv că aceştia comit o infracţiune pedepsită de Codul penal. Observatorii le-au explicat însă oamenilor în uniformă că vor părăsi încăperea după ce preşedintele semnează un document în care să declare, sub semnătură, că observatorilor le este interzisă prezenţa la numărarea voturilor. Cum preşedintele a refuzat, jandarmii s-au retras fără să intervină.

Revoltaţi, observatorii care, în prealabil, făcuseră o sesizare în care au arătat că, prin interzicerea accesului observatorilor la numărarea voturilor se încalcă legislaţia naţională, principiile de transparenţă şi corectitudinea procesului electoral, au sunat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 5 şi, ulterior, la 112, pentru a reclama o posibilă fraudă. Surpriză însă, poliţiştii (un echipaj de la secţia 17) au venit dar au refuzat să întocmească vreun proces verbal de constatare.

Finalmente, observatorii au fost nevoiţi să părăsească secţia de votare, însă acuză grave deficienţe legale:

"Am fost ameninţaţi că vom fi scoşi cu jandarmii dacă nu plecăm imediat după finalizarea procesului de votare. Noi, la ora 13, am depus o cerere preşedintelui comisiei electorale în care i-am arătat toate motivele legale, regulamentele, cutume, manualele observatorilor OSCE, am arătat toate aceste lucruri. Sesizarea depusă de noi nu a fost înregistrată, nu există un caiet de înregistrare, nu a fost trimisă comisiei.

Am sunat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, am fost îndrumaţi să sunăm la 112, noi am spus că suspicionăm posibilitatea unei fraude electorale. Cu toate acestea, Poliţia nu a vrut să semneze un proces verbal de constatare în care să menţioneze că preşedintele secţiei de votare refuză să ne dea o hârtie scrisă că nu ne dă voie să luăm parte la numărarea voturilor.

Ceea ce se întâmplă aici... noi am fost observatori la mai multe alegeri, întotdeauna la toate procesele electorale ni s-a permis să fim observatori la numărarea voturilor. Acum dl preşedinte ne-a spus că dacă participăm la numărarea voturilor ar fi invalidarea alegerilor... Nu am mai văzut aşa ceva... În situaţia în care în manualul observatorului european elaborat de OSCE scrie că operatorii trebuie să fie cei mai vigilenţi când se numără voturile şi se face situaţia centralizatoare, căci acolo se înregistrează cele mai grave fraude.

Refuzul acestei comisii de a ne permite accesul la numărarea voturilor arată grave deficienţe legale. Aceste alegeri nu s-au organizat conform legii ci conform unui regulament pe care nu ştiu cum l-aţi putut vota...", a declarat Cătălin Antohe, unul dintre observatori.

Referitor la regulament, Comisia Electorală Centrală a susţinut că, potrivit art. 51 din Regulamentul Electoral, operaţiunile la care pot asista observatorii se rezumă la observarea procesului de votare.

În fapt, potrivit informaţiilor noastre, textul art. 51 din Regulamentul electoral, NU menţionează că activitatea observatorilor se rezumă la observarea procesului de votare.

Coroborând art. 49 cu art. 56, observatorii au dreptul să participe la numărarea voturilor.

Explicaţia este următoarea. În textul art. 49 se menţioneză faptul că Comisia Electorală întocmeşte un proces verbal cu privire la desfăşurarea votării. Aşadar, avem noţiunea de votare ca fiind procesul care se derulează până în momentul în care Comisia Electorală încheie procesul verbal cu privire la desfăşurarea acesteia. Conform art. 56, procesul verbal se încheie după deschiderea urnelor şi numărarea voturilor, aşadar aceste acţiuni fiind incluse în noţiunea de votare menţionată la art. 49.

În art. 51 se menţionează că observatorii au dreptul de a participa (asistând) la procesul de votare, deci, implicit la numărarea voturilor.

Redăm articolele invocate:

Art. 49 - (1) La sfârşitul zilei de alegeri, preşedintele şi secretarul comisiei electorale a colegiului teritorial sau ai Comisiei Electorale Centrale, după caz, în prezenţa celorlalţi membri ai comisiei, vor întocmi un proces-verbal cu privire la desfăşurarea votării din ziua respectivă.

(2) Listele cu alegătorii, listele cu persoanele alese, precum şi ştampila de vot vor fi depozitate în condiţii de maximă securitate la sediul comisiei electorale în cauză.

(3) Toate buletinele de vot, valabile, anulate ori nefolosite, se sigilează şi se păstrează de către comisia electorală la sediul colegiului respectiv până după validarea alegerilor, când se predau pe bază de proces-verbal organelor nou-alese.

(4) În limita posibilităţilor, se poate apela la paza militarizată a locurilor de votare.

Art. 51. - (1) În afara membrilor CMSR, a membrilor comisiei electorale, a observatorilor acreditaţi, a personalului angajat sau a consultanţilor juridici ai CMSR, la nivel local ori naţional, nicio altă persoană nu poate participa la procesul de votare.

(2) Observatorii pot fi în număr de maximum 3 persoane, care fac parte din mass-media, acreditate de Comisia Electorală Centrală/comisia electorală a colegiului teritorial cu 3 zile înainte de data desfăşurării alegerilor.

(3) Cu excepţia membrilor comisiilor electorale, a observatorilor acreditaţi, a personalului angajat sau a consultanţilor juridici ai CMSR, la nivel local sau naţional, nicio altă persoană nu poate staţiona în incinta în care are loc votarea mai mult decât timpul necesar votării.

Art. 56. - (1) După deschiderea urnelor şi numărarea voturilor, preşedintele comisiei electorale încheie câte un proces-verbal, în două exemplare, pentru fiecare listă de candidatură de la nivel local, respectiv naţional.

(2) Procesele-verbale întocmite de comisiile electorale ale colegiilor teritoriale sau de Comisia Electorală Centrală, după caz, vor cuprinde: a) numărul total al membrilor colegiului teritorial înscrişi în listă/al reprezentanţilor în Adunarea generală naţională; b) numărul membrilor locali/reprezentanţilor naţionali prezenţi la votare; c) numărul total al voturilor valabil exprimate;d) numărul voturilor anulate; e) numărul voturilor valabil exprimate obţinute de către fiecare candidat, în condiţiile îndeplinirii cvorumului; f) numărul total al buletinelor de vot tipărite; g) numărul buletinelor de vot rămase nefolosite;h) numărul buletinelor de vot anulate; i) expunerea pe scurt a întâmpinărilor, contestaţiilor şi a modului de soluţionare a acestora.

(3) Procesele-verbale se vor semna de preşedinte, de secretar şi de ceilalţi membri prezenţi ai comisiei electorale şi vor purta ştampila comisiei. Copii ale proceselor-verbale locale vor fi transmise Comisiei Electorale Centrale prin scrisoare recomandată cu valoare declarată cu confirmare de primire şi prin e-mail.

Vă invităm să urmăriţi şi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor